Schyluje se v Súdánu k nové občanské válce?

Chartúm – Přes 20 tisíc lidí už uprchlo na jih ze sporného súdánského regionu Abyei po sobotní invazi severní armády. Abyei leží mezi severním a jižním Súdánem, uprchlíci se nacházejí v Agoku v jižním Súdánu, který se má v souladu s výsledky referenda o nezávislosti 9. července od severu oddělit. Analytici se obávají, že boj severu a jihu o region Abyei by mohl znovu rozdmýchat občanskou válku, která by vrátila zemi do chaosu.

Severosúdánská vláda v Chartúmu vyslala v sobotu do sporné oblasti tanky po týdnech narůstajícího napětí a vzájemného obviňování z potyček. Rada bezpečnosti OSN vyzvala sever k okamžitému stažení z nově obsazeného území v Abyei. Podle kanceláře pro humanitární záležitosti OSN (OCHA) severosúdánská armáda ovládla v regionu Abyei již čtyři města: Abyei, Rumamer, Marial Achak a Mijak. Situace v oblasti zůstává nestabilní.

Americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová dnes řekla, že z regionu přišly „příšerné“ zprávy o drancování a vypalování. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová získala zprávy o tom, že severosúdánské síly ostřelovaly a bombardovaly civilní oblasti. Ze spáchání válečných zločinů v Abyei dnes severosúdánské ozbrojené síly obvinil ministr pro záležitosti vlády v Chartúmu Luka Biong, který na protest s děním v regionu podal demisi.

Od roku 2005, kdy sever a jih uzavřely mírovou dohodu, byla oblast Abyei, kde se nacházejí zdroje ropy a úrodná půda, dějištěm opakovaných střetů. V dubnu prezident Bašír prohlásil, že neuzná nezávislost jihu, pokud se jih nevzdá nároku na oblast v nové jihosúdánské ústavě.

Z jižního Súdánu pocházejí tři čtvrtiny celkové produkce súdánské ropy. Na rozdělení příjmů z ní, na vymezení hranice nebo na občanství se obě části tohoto afrického státu zatím nedohodly.

Uprchlíci ze súdánské oblasti Abyei
Zdroj: ČTK/AP/STUART PRICE