Klaus se bojí víc ekologů než al-Káidy

Melbourne – Prezident Václav Klaus, který je v těchto dnech na návštěvě Austrálie, uvedl, že za největší ohrožení světa považuje odnárodňování států a přechod ke globálnímu vládnutí i environmentalismus, bojí se jich prý více než teroristické sítě al-Káida. Dodal, že tento jeho výrok do jisté míry potvrdily i poslední zprávy o blokádě těžby stromů napadených kůrovcem na Šumavě.

Prezident uvedl, že tuto myšlenku chce přednést při svém vystoupení na univerzitě v Melbourne. Organizátoři ho prý požádali, aby sdělil, v čem vidí největší současné ohrožení svobody. „Vidím je v environmentalismu a v odnárodňování států a v přechodu ke globálnímu (a evropskému) vládnutí. Těchto dvou věcí se já bojím více než al-Káidy,“ napsal Klaus.

Klaus dodal, že při psaní této věty mu přišla SMS zpráva o tom, že ekologičtí aktivisté se na Šumavě zavěsili v sítích do korun stromů napadených kůrovcem, aby tak zabránili jejich kácení. „Snad už k tomu není třeba nic dodávat,“ uvedl prezident.

Klaus na dvoutýdenní cestě v Austrálii přednáší o svém pohledu na debatu kolem klimatických změn. Podle něj jsou tyto diskuse v Austrálii daleko vzrušenější než u nás a svou návštěvu označil za jejich „katalyzátor“. „U nás tuto debatu skoro nikdo nevede, katastrofickým zprávám nikdo moc nevěří, na to jsme příliš racionální a pragmatičtí. A navíc nás vyučil i ten komunismus, že se takovým věcem nemá věřit,“ napsal Klaus.

Vydáno pod