Evropu zachvátila zlatá horečka

Lisabon/Madrid – Obavy ze státního krachu ve Spojených státech a v jižní Evropě vedou investory k masivnímu nákupu zlata. Poptávka za poslední kvartál vzrostla o 26 procent, a to už pocítila i malá zlatnictví v Lisabonu nebo v Madridu. Doba je pro mnohé Portugalce zlá a rostoucí cenu drahých kovů vidí jako příležitost zpeněžit rodinné stříbro či zlato. „Tohle prodejní šílenství začalo už v loni. Ale my z toho nic moc nemáme, zlato mezitím vykupuje skoro každý,“ říká zlatnice Berta Becaová.

V sousedním Španělsku to platí doslova. V Madridu probíhá výkup rovnou na ulici. S kamennými obchody soutěží veksláci o co nejkřiklavější nabídku na výkup zlata. „Zrovna jsem nějaké šperky prodal. Musel jsem, je to těžké vyjít s penězi až do konce měsíce,“ stěžuje si obyvatel Madridu Federico Gutierrez.

Jihoafrické doly a rafinerie mají napilno. Cenu zlata žene vzhůru dluhová krize na obou stranách Atlantiku. Zlaté cihly představují bezpečný přístav v době finančních bouří. A jestli Spojené státy nebo Řecko nesplatí své závazky, pak čeká burzy hotový uragán. „Za poslední týdny vzrostla cena zlata o desetinu. To ukazuje, jak jsou investoři nervózní,“ potvrzuje ředitel výzkumu komodit z Commerzbank Eugen Weinberg, podle nějž cena nejspíš ještě dramaticky poroste nejméně do doby, než centrální banky zasáhnou.

Reportáž Hany Sharffové (zdroj: ČT24)

Nákup zlata ale neřeší jen velcí investoři. V Německu už vlastní zlaté či stříbrné cihly a mince osm procent lidí a každý třetí je chce v brzké době nakoupit. Prodejní horečka z jihu Evropy se tak pomalu v bohatších zemích unie přelévá do té nákupní.