Na Taurské dálnici se vytvořila kolona dlouhá až 60 kilometrů

Klagenfurt (Rakousko) - Šedesátikilometrová kolona zablokovala Taurskou dálnici A10 v Rakousku. Dopravní tepnu mezi Salcburkem a Villachem ucpal příval aut z Bádenska-Württemberska a z Bavorska, kde začaly letní prázdniny. Další kolaps nastal na dálnici A11, která vede do Slovinska. Mnohé země Evropy totiž teprve teď naplno zahajují prázdniny, a tak policie varuje před dalšími možnými komplikacemi. Podle agentury APA je vzniklá zácpa největší, jaká se kdy v rakouské spolkové zemi Korutany objevila.

Už od časného rána se začala dálnice ucpávat ve směru na jih před tunelem Oswaldiberg u Villachu. Během několika hodin se zácpa natáhla desítky kilometrů na sever až ke Katschbergskému tunelu na hranici spolkových zemí Korutany a Salcbursko. Korutanská policie tak rozsáhlou zácpu ještě nikdy nezaznamenala.

Další zácpa byla na dálnici A11, která na Taurskou dálnici navazuje od Villachu směrem do Slovinska. Tunel na hranici Rakouska a Slovinska, který má jen jeden tubus, nedokáže pojmout příval aut a na sever od něj se vytvořila desetikilometrová kolona.

Evropské dálnice ucpaly kolony aut (zdroj: ČT24)

Francie má za sebou černou sobotu, kdy většině Francouzů začíná měsíční dovolená. Přijít o jediný den u moře nepřichází v úvahu. Dlouhé fronty se tvoří také jinde v Evropě. Komplikace hlásí i Švýcarsko nebo Španělsko.

Na ucpané silnice musí být cestující připravení po celé prázdniny. Nejhorší jsou pátky a soboty. Dobře udělá ten, kdo vyrazí v netypickou dobu od pondělí do čtvrtka nebo možná ještě v neděli.