Vypijte to a pak si to oblečte

Tchaj-pej - V dnešní době už běžně recyklujeme papír, sklo, plasty nebo biologický odpad. Člověk má dobrý pocit, když pro použitý materiál najde nové uplatnění - i když třeba velice nezvyklé. A velmi neobvyklé uplatnění našli na Tchaj-wanu i pro kávovou sedlinu – vyrábí z ní látku.

Použitá mletá káva se dá využít třeba ke hnojení nebo se na ní můžou pěstovat žampiony. A nově slouží třeba i k výrobě látek. Na Tchaj-wanu působí firma, která se specializuje na outdoorové a sportovní oblečení a která přidává nanočástice mleté kávy do vláken nylonu a dalších textilních materiálů. Zlepšuje tak funkčnost tkanin. Šéf společnosti přišel s nápadem v roce 2005, když si všiml, jak si lidé berou použitou kávu v kavárnách a používají ji doma v lednici nebo koupelně k odstranění zápachu.

„Přišel jsem s nápadem použít zbytky mleté kávy i k něčemu dalšímu. Každý, kdo pije tenhle černý životabudič, se s ním setkává v každodenním životě. Dozvěděl jsem se, že káva má dezodorační vlastnosti, a řekl jsem si, že by byla škoda je nevyužít. Dal jsem dohromady skupinu vědců a začali jsme s tímhle tvůrčím projektem. Podařilo se nám využít nápad v odvětví, kterému rozumíme – v oděvním průmyslu,“ popisuje šéf společnosti Singtex Technical Fabric Jason Chen.

Vypijte to – a pak si to oblečte. To je heslo, které Jason Chen razí. Do vývoje nové textilie investoval skoro dva miliony dolarů. Po třech a půl letech testování a osmi zásadních modifikacích mohl látku konečně vyzkoušet. První materiály ještě lehce voněly po kávě. Zákazníkům se to ale nelíbilo, a tak odstranili i poslední stopy kávového aroma. Poslední novinka z laboratoře zvaná „ledová káva“ navíc obsahuje minerály, díky kterým materiál přirozeně chladí. „Nejdůležitější vlastnosti téhle látky jsou, že saje vodu a rychle schne, dokáže kontrolovat zápach, blokuje škodlivé ultrafialové záření a v neposlední řadě se jejím použitím snižuje dopad na životní prostředí. Dá se využít pro nejrůznější sporty, vnitřní renovace a interiérový design,“ vypráví Chen.

Na tričko vyrobené z uvedené látky je potřeba asi 30 gramů mleté kávy, což odpovídá asi třem šálkům. Na Tchaj-wanu se denně spotřebuje 30 tun mleté kávy, což je potenciálně milion triček. Velké firmy jako Giant, Timberland nebo New Balance už látky tchajwanského podnikatele používají. Singtex se teď snaží získat patent na speciální tkaninu i mimo Tchaj-wan a Čínu. Společnost už také oslovili zástupci jiných průmyslových odvětví, zda by pro ně nevyvinula funkční materiály třeba z použitých čajových lístků, obilí použitého při destilaci alkoholu nebo bylinného odpadu ve farmacii.

Oblečení z kávy (zdroj: ČT24)