Oslepená Íránka ušetřila útočníka stejného osudu

Teherán - Mladá Íránka oslepená a zohavená kyselinou na poslední chvíli odpustila muži, který jí poranění způsobil. Ušetřila ho tak oslepení, ke kterému byl odsouzen podle islámského práva šaría v duchu zásady „oko za oko, zub za zub“. Trest měl být vykonán dnes. Teheránský prokurátor íránské agentuře Isna potvrdil, že žena se svého práva vzdala několik okamžiků před vykonáním rozsudku v teheránské nemocnici. Muži měl nakapat kyselinu do očí lékař.

Žena řekla, že o takový rozsudek bojovala sedm let, ale nakonec se rozhodla útočníkovi odpustit, protože verš koránu o zásadě „oko za oko, zub za zub“ říká, že je třeba odpouštět. „Udělala jsem to i pro klid své rodiny a taky pro svou zemi, protože se zdá, že ostatní země sledují, co uděláme,“ řekla dále.

Proti trestu, který by byl podle některých médií v Íránu vykonán poprvé, protestovala Mezinárodní organizace pro amnestii (Amnesty International) a další organizace na obranu lidských práv. „Přišli jsme, abychom vykonali trest nad Madžídem Movahedím. Nikdo jiný to udělat nechtěl, takže prokurátor požádal mě, abych to provedl. V poslední chvíli si to Amení rozmyslela. Nikdy před tím nám o tom neřekla. Známe ji ale dost dobře na to, abychom věděli, že to nechtěla,“ vypráví bratr poleptané ženy Farhád.

Muž se svého činu dopustil v roce 2004. Důvodem bylo, že žena, která s ním studovala na univerzitě, odmítla jeho nabídku k sňatku. „Nepůjde na svobodu. Musí si odsedět 10 až 12 let ve vězení. Zatím má za sebou sedm. A pokud nezaplatí odškodné, které jsem požadovala, nebude smět opustit vězení ani potom,“ říká Bahrámíová.

Amení od rodiny odsouzeného nikdy nic nedostala. Říká, že jediné, co chce, je odškodné za lékařskou péči, která stála 150 000 eur. Lékaři se jí 17 operacemi marně pokoušeli zrak zachránit. Žena, jíž je dnes asi 30 let, žije ve Španělsku s invalidní penzí, kterou jí poskytla tamní vláda. Rozsudek padl v roce 2008.

Žena na vykonání trestu dlouho trvala, a dokonce letos v květnu, kdy měl být uplatněn, do Íránu přiletěla, aby tomu mohla být přítomna. Úřady tehdy bez vysvětlení výkon trestu odložily a žena řekla, že na ni vyvíjely nátlak, aby se svého práva vzdala.