Izraelci demonstrovali proti sociální nespravedlnosti

Tel Aviv - Nejméně 100 000 lidí demonstrovalo v sobotu v Izraeli proti vysokým nájmům a životním nákladům a proti sociální nespravedlnosti. Šlo o zřejmě největší protesty v zemi za několik posledních let. Předseda vlády Benjamin Netanjahu dnes oznámil vytvoření meziministerského týmu, který by měl předložit plán, jak lidem ulevit.

Největší demonstrace se uskutečnila v Tel Avivu, kde se podle policie sešlo asi 70 000 lidí. Další desetitisíce lidí, kteří po Netanjahuovi požadovali rozsáhlé ekonomické reformy, protestovaly v Jeruzalémě, Haifě i několika dalších městech.

Netanjahu před dnešním zasedáním vlády řekl, že meziministerský tým bude mít za úkol předložit plán, „jak odlehčit ekonomické břemeno, které leží na občanech“. Podle něho je třeba změnit pořadí hospodářských priorit. Premiérův mluvčí v rozhlasu řekl, že Netanjahu zvažuje snížení nepřímých daní a chce posílit konkurenci omezením koncentrace kapitálu v rukou malého počtu lidí. V souvislosti s protesty odstoupil generální ředitel ministerstva financí, který je proti zvyšování veřejných výdajů.

Demonstrace začaly před dvěma týdny v Tel Avivu, kde skupinka aktivistů postavila u hlavní třídy stany a požadovala nižší nájmy a nižší ceny pozemků. Od té doby se protesty rozšířily do celé země.