Cestu na Lampedusu nepřežilo 25 uprchlíků, v Bari potyčky

Řím – Pětadvacet mrtvých těl odhalila dnes italská pobřežní stráž v člunu, který přivezl na ostrov Lampedusa 268 uprchlíků. Mrtví byli v podpalubí. Po vylodění imigrantů byli přeneseni do márnice na ostrově. Přesná příčina smrti nebyla ještě stanovena, ale je pravděpodobné, že na lodi přeplněné imigranty zemřeli na udušení. Při potyčkách mezi policií a imigranty dnes také bylo v jihoitalském Bari zraněno nejméně 30 lidí, včetně 20 policistů.

Mrtví muži pocházejí zřejmě ze subsaharské Afriky. Ve strojovně neměli dost kyslíku a navíc vdechovali výfukové plyny z motoru. Podle výpovědi některých migrantů se během cesty snažili dostat z podpalubí, ale ostatní migranti jim v tom zabránili, protože na palubě přeplněné lodi už nebylo místo. Do strojovny byl přístup pouze padacími dveřmi širokými 50 centimetrů.

Loď byla na cestě zřejmě tři dny a dostala se do potíží kvůli poruše motoru. Pobřežní stráž ze Sicílie ji pomohla dopravit na ostrov. Policie neuvedla, odkud uprchlíci přesně pocházejí. Od vypuknutí nepokojů v severoafrických zemích ale připlulo k italským břehům letos kolem 40 tisíc uprchlíků, především z Libye a Tuniska. Stovky jich ale do cíle nedopluly a zahynuly ve vodách Středozemního moře.

V Bari se dnes strhly potyčky mezi policisty a imigranty, při nichž bylo zraněno nejméně 30 lidí, mezi nimi i 20 policistů. Imigranti, kteří jsou rozhořčeni dlouhým čekáním na azyl, zapalovali ráno podle svědků popelnice a pneumatiky a házeli na policisty kameny. Strážci pořádku proti nim zasáhli. Někteří imigranti zablokovali místní železnici a hlavní silnici.