Soud Chodorkovskému snížil trest o rok

Moskva - U moskevského městského soudu dnes pokračoval odročený odvolací proces s bývalým ropným magnátem Michailem Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem. Soud Chodorkovskému snížil trest ze 14 na 13 let. Ten přitom usiloval o úplné zrušení verdiktu. Někdejší nejbohatší muž Ruska byl v roce 2003 odsouzený za podvody a daňové úniky. Koncem loňského roku pak dostal dalších 6 let. Ve vězení by tak mohl být nejmíň do roku 2017.

„Absurdita obvinění a rozsudku je zjevná. Rozporů je tolik, že stačí na ukončení případu o zpronevěrách kvůli tomu, že trestný čin se nestal,“ prohlásil Chodorkovskij v naději, že u soudu uspěje s odvoláním. Jenže soud nakonec verdikt potvrdil, snížil mu ovšem trest o jeden rok.

Odvolací proces měl původně začít 17. května, ale soudce jej o týden odročil údajně kvůli tomu, že obhajoba dodatečně rozšířila své odvolání. 

I když soud Chodorkovskému nevyhověl, ropný magnát se už před tím zařekl, že rozhodně nebude žádat prezidenta Medvěděva o milost.

Opozice vidí v nejznámějším ruském vězni oběť Vladimira Putina; zatčení, odsouzení a bankrot Jukosu následovaly poté, co se magnát znelíbil Kremlu kvůli své finanční podpoře poskytované opozici i kvůli vlastním politickým ambicím. Vážné pochyby nad moskevskými procesy vyjadřoval i Západ.

Vydáno pod