Tři mrtví při útoku na afghánský hotel

Kábul - Sebevražední atentátníci zabili tři lidi a dalších deset zranili při dnešním útoku na hotel v severoafghánské provincii Kunduz. Podle agentury AP nejsou mezi oběťmi žádní cizinci.

Podle místních úřadů přijel atentátník k hotelu s vozem naplněným výbušninami, které před budovou odpálil. Bezprostředně po explozi se pokusili do hotelu vniknout další dva ozbrojenci, policie jim ale zabránila v postupu a po dvouhodinové přestřelce je oba zastřelila.

Atentátníci zabili tři hotelové strážce a zranili deset lidí, včetně jednoho policisty. Lidi ubytované v hotelu se podařilo ještě během přestřelky evakuovat zadním vchodem a nikdo z nich nepřišel k úhoně. K zodpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil. Podobné útoky ale obvykle organizuje radikální hnutí Tálibán, které bojuje proti afghánské vládě a proti mezinárodním jednotkám v zemi.

Atentáty jsou v Afghánistánu na denním pořádku a dnešní čin útok potvrzuje, že násilí neustalo ani se začátkem muslimského postního měsíce ramadánu. OSN ve své čerstvé zprávě o obětech afghánského konfliktu konstatovala, že počet civilních obětí nepřestává stoupat. O život přišlo za první půlrok přes 1 400 Afghánců. Ve srovnání s předchozím rokem je letošní bilance o 15 procent vyšší.