OSN vyzývá aerolinky k pomoci hladovějícímu Somálsku

Mogadišo – OSN dnes vyzvala mezinárodní letecké společnosti, aby pomohly s dopravou humanitární pomoci do Somálska. Dosud se podle prohlášení UNICEF do pomoci zapojily Lufthansa, British Airways, Virgin a společnost UPS. Dodávku 40 tun potravin pro somálské uprchlíky v keňském táboře Dadaab dnes oznámila Itálie. V Dadaabu je kolem 400 000 lidí, převážně ze Somálska.

Podle mluvčí UNICEF Marixie Mercadové potřebují humanitární organizace právě nyní pomoc leteckých společností. Převoz asi 100 tun potravin dopravním letadlem stojí 246 000 eur, OSN ale chce dopravit do země až 5000 tun pomoci. Proto je nutné zapojení také dalších leteckých společností.

V současné době je podle organizace ve východní Africe asi 2,3 milionu podvyživených dětí. Pokud nebude během nejbližších týdnů doručena pomoc, může jich až půl milionu zemřít. Celkově postihl hlad ve východní Africe asi 12 milionů lidí, zejména v Somálsku, Etiopii a Keni. Podle odhadů OSN se může v nejbližší době zhoršit také situace v Ugandě.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

USA kvůli hladu v Somálsku zmírnily opatření proti islamistům

USA zmírnily některá opatření proti islámským radikálům v Somálsku, aby v oblastech hladomoru usnadnily poskytování pomoci. OSN za oblasti hladomoru v červenci označila dva jihosomálské regiony. Velkou část jihu a centrální oblasti Somálska ovládá právě hnutí Šabáb, které podle svědků brání hladovějícím v přístupu k pomoci. Washington považuje Šabáb za teroristickou organizaci a asi tři roky staré sankce proti skupině hodlá ponechat v platnosti. Nebude ale podle vládních zdrojů stíhat ty, kdo se „v dobré víře“ pokusí v zasažených oblastech rozdělovat potraviny.