Somálští vojáci rabovali potraviny v táboře pro uprchlíky

Mogadišo/Addis Abeba – V utečeneckém táboře v Mogadišu dnes rabovali vojáci patřící zřejmě k provládním jednotkám. Vojáci chtěli ukrást potravinovou pomoc určenou lidem trpícím hladem. Při incidentu zemřelo nejméně sedm lidí, další lidé byli zraněni. Stovky lidí z tábora uprchly.

Když se v utečeneckém táboře Badbaado vykládala potravinová pomoc, došlo k incidentu, který skončil střelbou. Podle jednoho z uprchlíků chtěli vojáci potraviny ukrást. Střílet začali poté, co se pomoci chtěli zmocnit uprchlíci. 

Somálsko i další země Africké rohu sužuje nejhorší sucho za posledních 60 let. OSN pět částí této východoafrické země prohlásila za oblasti hladomoru. Ze Somálska do sousedních zemí už uprchly stovky tisíc lidí a proud běženců prý pokračuje. Podle mluvčího úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Keni v prvních čtyřech srpnových dnech denně dorazilo na 1 500 somálských uprchlíků. V červenci to bylo 1300 lidí denně. Tisíce lidí míří i do Etiopie, která se podle UNHCR rozhodla otevřít čtvrtý tábor pro až 15 tisíc lidí.