Kontroverzní polský politik Lepper spáchal sebevraždu

Varšava - Jeden z nejkontroverznějších polských politiků, bývalý konzervativní vicepremiér Andrzej Lepper je mrtev. Podle všeho spáchal sebevraždu. Lepper proslul v Polsku svým nevybíravým slovníkem a chováním. V 90. letech organizoval agresivní rolnické protesty. Po roce 2006 zastával funkci vicepremiéra a ministra zemědělství. Loni ho soud poslal do vězení za to, že od spolupracovnice požadoval sex, soud vyšší instance ale verdikt zrušil.

Tělo 57letého Leppera našel jeden z jeho spolupracovníků ve varšavském sídle strany Sebeobrana. „Vše naznačuje tomu, že spáchal sebevraždu,“ informoval mluvčí policejního prezidenta Mariusz Sokolowski. Podle polských médií se politik zřejmě oběsil. 

Lepper se stal známým na počátku 90. let jako vůdce agresivních rolnických protestů, provázených blokádami silnic a potyčkami s policií. Se stranou Sebeobrana se v roce 2006 dostal i do vlády. Zastával funkci vicepremiéra a ministra zemědělství. 

Jenže v létě 2007 byl Lepper odvolán. Byl totiž podezřelý z korupce, která nakonec vedla k rozpadu vládní koalice. 

V poslední době polská média o Lepperovi informovala hlavně v souvislosti se sexuální aférou ve straně Sebeobrana. Loni ho soud poslal na dva roky a tři měsíce do vězení za to, že od jedné z pracovnic strany požadoval i přijímal sexuální služby. V březnu ale odvolací soud rozsudek zrušil a případ vrátil soudu nižší instance k dalšímu prozkoumání. 

Lepper kandidoval v loňských prezidentských volbách. Ještě letos na jaře tvrdil, že se o přízeň voličů chce ucházet znovu v letošních parlamentních volbách.

Lepper spáchal sebevraždu (zdroj: ČT24)