Do konce roku budou v Sýrii svobodné volby, slíbil ministr zahraničí

Damašek/Rijád - Do konce letošního roku se v Sýrii budou konat „svobodné a transparentní“ volby do parlamentu, slíbil dnes syrské veřejnosti ministr zahraničí Valíd Mualim. Čtyřletý mandát nynějších poslanců již před časem vypršel a prezident Bašár Asad měl do konce roku vyhlásit termín nových voleb. Stejně jako předchozí sliby syrské vlády, ani tento závazek nebude ale mít nejspíše přiliš velký ohlas v řadách syrské opozice, která opakovaně prohlašuje, že v režim prezidenta Asada ztratila důvěru.

Podle ministra Mualima bude nový parlament „reprezentovat vůli syrského lidu“. „Rozhodujícím faktorem se v Sýrii stane volební urna a bude to parlament, kdo rozhodne o přijetí návrhů nových zákonů,“ prohlásil Mualim při setkání se zahraničními diplomaty v Damašku.

Asad ve čtvrtek podepsal dekret o zavedení pluralitního systému, který stanoví podmínky působení politických stran. V Sýrii dosud může působit jen Socialistická strana arabské obrody (Baas), která monopolně ovládá syrskou politickou scénu od převratu v roce 1963. Reakce opozice na toto rozhodnutí byla ale chladná.

Dochází zdravotnický materiál, hnijí potraviny

Vůli opozice jednat s režimem podrývají krvavé útoky vládních vojsk proti povstaleckým městům. Podle agentury AP, která se odvolává na místní obyvatele, armádní tanky v noci na dnešek znovu ostřelovaly město Hamá a několik lidí zranily.

Nepotvrzené zprávy udávají, že terčem palby se stala i jedna ze zdejších nemocnic. Obyvatelé se snaží obklíčené Hamá opustit, aby si doplnili alespoň nejnutnější zásoby. Dochází tu zdravotnický materiál a po týdnu bez elektřiny hnijí uskladněné potraviny, jichž je všeobecně nedostatek. Informace ale nemohou být potvrzeny, protože vláda odřízla veškeré sdělovací prostředky. Od června bylo v Hamá zabito nejméně 100 lidí, někteří odhadují počet zdejších obětí na 250.

Vojáci stříleli do demonstrujícího davu, nejméně 24 mrtvých

Páteční zásahy armády proti demonstracím po celé zemi připravily o život nejméně 24 lidí, sdělili dnes aktivisté pro lidská práva. Většina obětí byla zaznamenána v hlavním městě Damašku, kde vojáci stříleli do demonstrujícího davu. Pět obětí připadá na Hamá a okolí, uvedl aktivista pro lidská práva Mustafa Usu.

Monarchové ze zemí Perského zálivu dnes vyzvali Sýrii, aby ukončila násilí a krveprolití a aby provedla „seriózní reformy“. Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC, tedy Saúdská Arábie, Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán a Katar) vyzvala k použití „rozumu a zavedení nezbytných a seriózních reforem, jež by chránily práva a důstojnost (syrského) lidu a odpověděly na jejich tužby“, uvádí se v textu rady.

Za náznak obavy, že situace v Sýrii se bude dále zhoršovat, označují média prohlášení amerického ministerstva zahraničí, které vyzvalo všechny americké občany, aby zemi bezodkladně opustili. Letecké spoje s Damaškem budou nicméně dál fungovat „v závislosti na nejistém vývoji situace“.

Vydáno pod