Camuse zavraždila sovětská KGB, naznačuje Zábranův deník

Vídeň – Slavného francouzského spisovatele a filosofa Alberta Camuse možná zavraždili agenti sovětské tajné služby KGB. Více než 50 let po úmrtí spisovatele o tom podle agentury APA informoval italský deník Corriere della Sera, jenž se odvolává na údajně dosud nezveřejněnou pasáž z deníku českého spisovatele a překladatele Jana Zábrany.

Pode Corriere della Sera Zábrana, jenž zemřel v roce 1984, píše o vražedném komandu, které na nositele Nobelovy ceny za literaturu mohl poslat sovětský ministr zahraničí Dmitrij Šepilov. Zábrana se prý odvolává na nejmenovaného muže, který hodně ví a má „dobře informované zdroje“. Sovětští špioni údajně poškodili pneumatiky automobilu, v němž Camus osudného 4. ledna 1960 jel se svým nakladatelem Michelem Gallimardem do Paříže. Ve vesnici Villeblevin však bourali a ani jeden z nich nehodu nepřežil. Camusovi bylo 46 let.

Camusův životopisec Olivier Todd však spikleneckou teorii nepokládá za důvěryhodnou. Naznačil však, že Sověti využívali Čechoslováky na špinavou práci. V Camusově kapse se také našla nepoužitá jízdenka na vlak do Paříže. Autor románů Cizinec a Mor zřejmě na poslední chvíli přijal nabídku svého přítele, že jej vezme autem. Podle verze, o níž píše Zábrana, však chtěl Šepilov Camuse nechat zavraždit, protože mu Francouz dával za vinu násilné potlačení maďarského povstání v roce 1956. Na samotného Zábranu upozornil italský básník Giovanni Catelli, který zjistil, že ve zveřejněné verzi výboru ze Zábranových deníků Celý život chybí příslušná pasáž.

Rozhovor s Marií Zábranovou (zdroj: ČT24)