EU přitvrdila: Rozšířila sankce vůči Sýrii, Libyi, Bělorusku a Íránu

Brusel - Evropská unie se dnes rozhodla zpřísnit sankce vůči Sýrii kvůli brutálním zásahům syrských úřadů proti civilistům, kteří protestují už několik týdnů proti tamnímu režimu. Na seznam lidí, jejichž finanční aktiva v EU jsou zmrazena a kteří nesmějí cestovat do unijních zemí, se podle diplomatických zdrojů ocitl i prezident Bašár Asad. EU není jediným zahraničním subjektem, který přijal proti syrskému prezidentovi sankce. Obdobná restriktivní opatření zavedly už dříve Spojené státy. EU také rozšířila sankce vůči Íránu, Libyi a Bělorusku. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová o víkendu také otevřela stálé zastoupení Evropské unie v libyjském Benghází.

V minulých dnech se objevily nepotvrzené informace, že Asadova manželka Asma uprchla se třemi malými dětmi před nepokoji do Londýna. Právě v britské metropoli se narodila a v Londýně žijí její příbuzní. Asad sám v Londýně studoval.

Restriktivní opatření EU už od 10. května platí pro 13 syrských představitelů, mezi nimiž je i Bašárův bratr a velitel prezidentské gardy Máhir Asad. Nově budou na seznam zařazeni další syrští představitelé, kteří jsou podle unie odpovědní za zásahy proti demonstrantům a dalším civilistům. V několika posledních týdnech při těchto zákrocích přišly v Sýrii o život stovky lidí.

Sýrie sankce odsoudila, podle ní jde o „pokus o destabilizaci země“. „Sýrie odsuzuje sankce Evropské unie proti svému lidu uvalované v okamžiku, kdy se snaží zachovat svou bezpečnost a zahájit národní dialog v rámci reforem,“ napsala státní agentura SANA. Svou kritiku zaměřila zejména na Velkou Británii a Francii. „Tyto dvě bývalé koloniální mocnosti sehrály klíčovou roli v přijetí sankcí, aniž by se staraly o bezpečnost a zájmy syrského lidu nebo celého regionu“. Sýrie „potvrzuje své odhodlání pokračovat v reformách, zároveň ale opětovně potvrzuje svůj úmysl přijímat nezávislá rozhodnutí a zdůrazňuje svou svrchovanost,“ dodala SANA.

Podle syrského ministra zahraničí Valída Mualima sankce poškodí zájmy Evropanů stejnou měrou, jako zájmy Sýrie. „A Sýrie k tomuto opatření nebude mlčet,“ uvedl. 

Západ se ale nezalekl. „Apelujeme na Bašára Asada, aby zastavil vraždění, násilnosti a zatýkání, propustil politické vězně a uspokojil volání po hodnověrném procesu demokratických reforem,“ prohlásila dnes americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

EU rozšířila sankce vůči Íránu

EU posiluje také sankce vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Seznam lidí a firem, kterým EU zmrazila aktiva či jim zakázala jezdit na území unie, rozšířila o zhruba stovku dalších subjektů. Nová restriktivní opatření začnou platit po zveřejnění v oficiálním věstníku EU, což se stane v úterý. Jednou z postižených firem je banka Europaeisch-Iranische Handelsbank, která sídlí v německém Hamburku. Banka slouží i k financování jaderného programu.

Unie zpřísnila sankce vůči Bělorusku a Libyi

Ministři zahraničí EU dnes na jednání v Bruselu rozšířili také sankce vůči běloruskému režimu. Seznam lidí se zakázanými cestami do EU a zmrazenými financemi v unii rozšířila o dalších 13 osob. Jde o lidi spjaté s režimem prezidenta Alexandra Lukašenka. Jsou mezi nimi různí představitelé státní moci, soudci a žalobci, kteří se podíleli na represích vůči opozici nebo na odsouzení opozičních předáků, které unie považuje za neodůvodněné. Na seznamu lidí, kterých se sankce týkají, je už takřka 200 osob.

Ministři dnes také rozhodli o rozšíření sankcí, které unie uplatňuje proti představitelům libyjského režimu plukovníka Muammara Kaddáfího kvůli násilnostem na civilistech. Libyjští předáci odpovědní za násilnosti proti civilnímu obyvatelstvu, mezi nimiž je Kaddáfí i řada jeho blízkých, nesmějí cestovat do EU a mají také zmrazena finanční aktiva v „sedmadvacítce“. Sankce se týkají také některých libyjských firem, jimž unie rovněž blokuje účty. Dnes ministři rozhodli na seznam zařadit dalšího člověka z blízkého okruhu Kaddáfího spolupracovníků a také jednu místní leteckou společnost.

Ashtonová otevřela v Benghází zastoupení EU

Už v neděli udělala EU symbolické gesto vůči libyjské opozici, která s Kaddáfím bojuje. V Benghází na východě země šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová otevřela stálé zastoupení Evropské unie. Prozatímní vládní rada povstalců je podle unie klíčovým politickým reprezentantem libyjského lidu. Radě se podle Ashtonové dostane od Evropské unie pomoci; půjde hlavně o podporu institucí a ekonomiky.

NATO proti Kaddáfímu nasadí helikoptéry

Severoatlantická aliance nasadí do vojenských akcí proti Kaddáfího silám bitevní vrtulníky. V návaznosti na informaci francouzského listu Le Figaro to dnes potvrdil francouzský diplomatický zdroj. Bitevní loď Tonnerre s dvanácti helikoptérami k Libyi údajně vyplula 17. května. Nasazení vrtulníků by podle listu mělo pomoci vyřešit současnou patovou situaci v bojích. Stroje by podle zdrojů deníku měly umožnit útok z větší blízkosti. Mluvčí armády údajně odmítl informace o helikoptérách potvrdit, nicméně loď Tonnerre by podle něj takový náklad mohla mít na palubě.

Francouzský diplomatický zdroj uvedl, že se nejedná pouze o francouzské vrtulníky, ale o koordinovanou akci koalice. Podle tohoto zdroje krok není součástí strategie použít v konfliktu pozemní síly.

  • Syrský prezident Bašár Asad u hrobu neznámého vojína autor: SANA, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2527/252611.jpg
  • Schůzka ministrů zahraničí EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257093.jpg
  • Schůzka ministrů zahraničí EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257097.jpg
  • Catherine Ashtonová otevřela v Benghází stálé zastoupení EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257037.jpg
  • Šéfka Evropské diplomacie Catherine Ashtonová otevřela v libyjském Benghází stálé zastoupení Evropské unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257038.jpg
  • Šéfka Evropské diplomacie Catherine Ashtonová otevřela v libyjském Benghází stálé zastoupení Evropské unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2571/257036.jpg
  • Boje v Libyii autor: Rodrigo Abd, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2572/257103.jpg
Vydáno pod