Londýn rozjel kampaň na podporu včelaření

Londýn – Těch, které jsou důležité pro přežití každého ekosystému, ubývá. Řeč je o včelách, kterých je ve městech čím dál tím méně. Právě proto rozjel starosta Londýna Boris Johnson kampaň, ve které chce obyvatelům velkoměsta připomenout, jak důležitou roli tento hmyz hraje. Chce je přesvědčit, že by měli včely chovat, nebo alespoň pěstovat rostliny, které je živí. Kampaň nese název Capital Bee (Městská včela) a skládá se z originálních klipů vycházejících z díla švédského fotografa Magnuse Muhra. Nabádá obyvatele, aby pěstovali ovocné stromy, kupovali med pocházející z místních zdrojů a nepoužívali pesticidy. Londýňané se s ní teď setkávají na každém kroku.

Cílem kampaně je, aby v Londýně do roku 2012 vzniklo 2 012 míst, kde se budou pěstovat rostliny vhodné pro včely. Zatím jich je pouze 1 199. Také aby se rozšířil počet úlů. Do projektu se zapojil třeba Mikey Tomkins, který se stará o včely na střeše Royal Festival Hall. „Našim cílem je vytvořit komunitu padesáti včelařů po celém Londýně. Některé úly budou na veřejných místech, jako jsou parky, jiné na uzavřených pozemcích, třeba u škol. Musíme lidem vysvětlit, že včely hrají pro náš ekosystém klíčovou roli,“ podotkl Tomkins.

Tomkins upozorňuje, že včely opylují 30 % jídla, které jíme. Navíc opylují píci pro zvířata nebo průmyslové plodiny. V Anglii přitom za posledních dvacet let poklesl počet včelstev o 54 procent. Napravit to má právě projekt Městská včela. Zapojila se do něj i londýnská základní škola Charlton Manor, která zřídila úly na svých pozemcích. Ředitel Tim Baker se odhodlal k akci, když roj včel vyvolal paniku na hřišti.

Učitelé si dělají kurzy pro včelaře

O úly se stará několik učitelů, kteří prošli kurzem pro včelaře. Děti se mohou zapojit, pokud sami chtějí. Třeba sedmiletá Briana se učí se včelami zacházet tři týdny. „Pokud jsme opatrní, můžeme se podívat dovnitř a najít v úlu královnu,“ řekla holčička. Včelaření dětem podle Bakera prospívá, zvyšuje to jejich sebevědomí. Ale taky získávají pro městské děti důležitou zkušenost, na vlastní oči totiž vidí, kde se bere jídlo, které mají každý den na talíři.

Noví včelaři se v Londýně učí na sedmi místech. Jedno z nich je v St. Mary's Secret Garden. Pětasedmdesát dobrovolníků tu zjišťuje, jak se ke včelám chovat a co potřebují k životu. O projekt Městská včela se spolu s radnicí stará iniciativa Capital Growth. Paola Guzmanová přesvědčuje Londýňany, aby zakládali městské zahrádky, a učí je, jak různé rostliny pěstovat. Teď taky vysvětluje, jaké rostliny jsou pro včely vhodné. „Včelaření musíme podporovat, musíme vytvořit včelám prostor,“ vysvětlila Paola Guzmanová.

I přes mnohá nebezpečí se včelám ve městech daří dobře. Je tu totiž mírnější podnebí, dost různorodých druhů rostlin a hlavně se tu téměř nepoužívají chemická hnojiva. Do projektu se zapojila i slavná jména. Třeba vyhlášené lahůdkářství Fortnum & Mason v samém srdci Londýna, které dodává i na královský dvůr. Na jeho střeše už jsou nějakou dobu čtyři speciálně vyrobené dubové úly. Dvě stě tisíc velšských včel žije v luxusních zámcích inspirovaných klasickými architektonickými styly.

Kampaň za chování včel (zdroj: ČT24)