Jackie věřila, že za atentátem na JFK stál Johnson

Washington - Jackie Kennedyová prý věřila, že za atentátem na jejího manžela, ke kterému došlo 22. listopadu 1963 v ulicích Dallasu, stál tehdejší viceprezident Lyndon B. Johnson a skupina jižanských obchodníků. Podle britského deníku Daily Mail to Kennedyová řekla na dosud utajovaném záznamu, který má na podzim zveřejnit americká televizní stanice ABC.

Jackie Kennedyová byla přesvědčena, že střelbu v Dallasu zinscenoval manželův zástupce společně s obchodníky z jihu Spojených států. Samotný střelec Lee Harvey Oswald byl prý jen nastrčenou figurkou a součástí celého spiknutí. Texaský rodák Lyndon B. Johnson, který zastával funkci guvernéra a senátora tohoto státu, byl po Kennedyho smrti jmenován prezidentem a potom byl do nejvyšší funkce i oficiálně zvolen.

Jackie Kennedyová pásky nahrála ve spolupráci s historikem Arthurem Schlesingerem několik měsíců po atentátu. Bezprostředně poté byly záznamy zapečetěny a zamčeny v trezoru Kennedyho knihovny v Bostonu.

John F. Kennedy s manželkou Jacqueline
Zdroj: ČT24

Kennedyová žádala, aby byly záznamy zveřejněny nejdříve 50 let po její smrti. Svolení k jejich zveřejnění dala ale už po 17 letech její dcera Caroline. Výměnou za to, že televize ABC neodvysílá kritický seriál o klanu Kennedyů.

Podle ABC obsahují pásky opravdu výbušné informace. Jackie se například přiznala, že měla mimomanželské aférky, například s hollywoodským hercem Williamem Holdenen a zakladatelem automobilky Fiat Giannim Agnellim. To vše prý jen jako odvetu za manželovy zálety. John F. Kennedy udržoval vztah s 19letou stážistkou v Bílém domě. Její kalhotky dokonce jednou našla Jackie v posteli. Další románek udržoval JFK s herečkou Marilyn Monroe. Pouze týden před atentátem v Texasu se prý Jackie a JFK rozhodli začít ve svém vztahu znovu a lépe a mít další děti. K tomu už ale nedošlo.

Vydáno pod