Útok na sídlo provinční vlády si v Afghánistánu vyžádal až 20 mrtvých

Kábul - Dnešní útok na sídlo provinční vlády a úřadů ve městě Charikar v afghánské provincii Parván si vyžádal až dvě desítky mrtvých a desítky zraněných. Podle ministerstva vnitra v Kábulu citovaného agenturou DPA se na útoku podílelo nejméně šest sebevražedných atentátníků. Atentát byl spáchán v době, kdy se v komplexu konala schůzka guvernéra, viceguvernéra a místního zástupce afghánské zpravodajské agentury s poradci z NATO, uvedl agentuře AFP místní policejní šéf. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

Při atentátu bylo podle mluvčího afghánského ministerstva vnitra zabito 19 osob a 37 dalších utrpělo zranění. O život přišlo 14 civilistů a pět policistů, zraněno bylo 33 civilistů a čtyři policisté, upřesnil. Mezi civilními oběťmi jsou podle něj úředníci a občané, kteří si přišli na úřad vyřídit různé záležitosti. Počet šesti atentátníků potvrdil podle agentury Reuters i guvernér Abdal Basír Salangi, který z útoku vyvázl nezraněn.

Podle mluvčího ministerstva začal útok v ranních hodinách, kdy se sebevražedný atentátník odpálil v autě u vchodu do komplexu úřadů. Tím umožnil dalším ozbrojencům proniknout dovnitř. Při zásahu proti útočníkům pomáhali afghánským bezpečnostním silám i zahraniční vojáci. Atentátníci prý už byli zneškodněni.