Do boje za osvobození Libye! hřímal nesrozumitelně Kaddáfí

Tripolis - Z Libye pravděpodobně utekl další vysoce postavený spolupracovník Muammara Kaddáfího. Ministr vnitra Násir Mabrúk Abdalláh přiletěl i s dalšími devíti členy rodiny do sousedního Egypta soukromým letadlem. Egyptským úřadům řekl, že je na dovolené, Tripolis se k jeho cestě nevyjádřil. Abdalláh do Káhiry přiletěl z tuniského ostrova Džerba. Na letišti ho nepřivítal nikdo z libyjské ambasády a agentury spekulují, jestli se nechystá opustit Kaddáfího tábor. Libyjský vůdce mezitím v dalším projevu povzbuzoval své stoupence k boji proti NATO a povstalcům. Těm se mezitím údajně podařilo obklíčit hlavní město.

Celníci potvrdili, že Abdalláh i jeho rodina cestovali na turistické vízum. Mezitím povstalci stahují smyčku kolem hlavního města Tripolisu, ovládli už i město Závíja, důležité kvůli zásobování. Zástupci rebelů se setkali na tuniském ostrově Džerba s vyjednavači libyjského režimu. Kaddáfí přesto dnes v telefonickém projevu pro státní televizi znovu vyzval Libyjce k dalšímu boji. Části projevu ale byly zcela nesrozumitelné a výpadky zvuku stanice označila za technickou poruchu.

Kaddáfí vyzval své stoupence, aby se ozbrojili a připravili se k boji proti povstalcům a silám Severoatlantické aliance. „Popadněte své zbraně a jděte bojovat za osvobození Libye od zrádců a od NATO, píď po pídi,“ prohlásil Kaddáfí. „Konec kolonizátorů a konec krys je blízko,“ uvedl dále s použitím výrazů, jimiž označuje síly NATO a rebely. „Utíkají od jednoho domu ke druhému před masami, které je pronásledují,“ dodal.

Muammar Kaddáfí v telefonickém projevu k Libyjcům:
„Neustále vpřed! Útočte! Do zbraně, do boje za osvobození Libye píď po pídi.“

Libyjští povstalci dnes podle nepotvrzených zpráv obsadili další strategické město Gharján blízko hlavního města Tripolisu. Po šesti měsících od zahájení povstání proti vůdci Muammaru Kaddáfímu tak obklíčili metropoli. Metropole bezprostředně v ohrožení podle odborníků není, povstalci jsou ale v dosud nejsilnějším postavení od začátku povstání.

Povstalci ovládli také důležité město Závíja západně od Tripolisu. Pro ovládnutí metropole je Závíja klíčová - jen tudy lze dovážet zásoby z Tuniska. Pokud rebelové město opět neztratí, budou mít v rukou všechny trumfy k definitivní bitvě o metropoli. Vyhráno ale ještě zdaleka nemají - mimo jiné i proto, že i mezi nimi se množí rozbroje a vznikají frakce podle kmenové příslušnosti.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)