V předvečer papežovy návštěvy tekla v Madridu krev

Madrid - Jedenáct lidí bylo ve středu večer zraněno v Madridu při potyčkách policie s účastníky demonstrace proti Světovým dnů mládeže, které se od úterka konají ve španělské metropoli. Osm účastníků demonstrace policisté zadrželi. Dva ze zraněných jsou policisté. Proti demonstraci zasáhla policie poté, co se vyhrotilo napětí mezi katolickými poutníky a demonstranty. Do Madridu dnes přicestoval papež Benedikt XVI., který se dnů mládeže zúčastní do neděle. Večer se setká s účastníky na náměstí Cibeles.

Účastníci pochodu „na obranu laickosti“ demonstrovali proti velké zátěži, jakou podle nich představují pro španělskou státní kasu nynější katolické Světové dni mládeže a s nimi spojená návštěva papeže Benedikta XVI. Ten dnes během projevu v Madridu odsoudil „panující konzumismus a hedonismus“, nedostatek pracovních příležitostí pro mladé a údajnou diskriminaci katolíků.

Podle účastníků včerejší demonstrace i mnoha dalších Španělů představuje organizace světového setkání mladých katolíků a papežova návštěva zbytečnou zátěž pro státní pokladnu, zvlášť pak s přihlédnutím k neradostnému stavu státních financí. Organizátoři setkání tvrdí, že dny katolické mládeže se zaplatí z příspěvků poutníků a z darů sponzorů.

Pochodu se ve středu podle policie účastnily 4 000 lidí. Mezi demonstranty byli i členové neformálního hnutí „rozhořčených“, které už řadu týdnů pořádá ve španělských městech protesty proti sociálním dopadům nynější hospodářské krize a neschopnosti vlády ji řešit.

Benedikt XVI. je ve Španělsku už potřetí

Na letišti papeže vítali španělský král Juan Carlos s královnou Sofií a předseda vlády José Luis Rodríguez Zapatero. „Jsme poctěni tím, že v šestém roce svého pontifikátu zahajujete svou třetí návštěvu Španělska. Vnímáme to jako vyznamenání naší země a děkujeme vám,“ uvítal pontifika Juan Carlos.

„Vyjadřuji velký dík všem – církevním i občanským organizacím - díky jejichž tvrdé práci a odhodlání se Světový den mládeže v Madridu může konat a přinést hojné ovoce,“ uvedl po příletu papež. Benedikt XVI. stráví všechny 4 dny své španělské návštěvy v hlavním městě - v neděli bude na letecké základně sloužit mši, na níž se očekávají až 2 miliony věřících.