Na Sibiři dopadli Čecha, který se tu skrýval 10 let

Moskva – Ruské policii se u sibiřského jezera Bajkal podařilo dopadnout nejmenovaného českého občana, který se zde přes deset let skrýval před zákonem. Po dotyčném pátral i Interpol, mezitím ale v Severobajkalsku našel útočiště, práci i novou rodinu. Jméno dopadeného uprchlíka sice ruské úřady neprozradily, ale zveřejnily jeho fotografii. Podle ruských úřadů byl už vydán do vlasti. Tuto informaci česká policie potvrdila s tím, že jde o 46letého Michala Orsága.

„Ve vlasti byl dotyčný muž odsouzen k 20 měsícům odnětí svobody za podvod,“ uvedl policejní mluvčí Irkutské oblasti German Struglin. Uprchlíkovi je údajně 46 let a potíže se zákonem si prý přivodil tím, že sliboval práci v Itálii, zinkasoval od klientů zálohu, ale pak už se před nimi skrýval, a tak jim způsobil škodu přesahující 50 000 Kč. Z vazby se mu však podařilo uprchnout, a to až k Bajkalu.

„Mohu potvrdit, že šestačtyřicetiletý Michal Orság byl 5. srpna deportován ruskými úřady do Čech,“ řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Odsouzený muž byl podle něho na základě zatykače předán k výkonu trestu.