Egypt kvůli čtvrtečnímu incidentu odvolal velvyslance z Izraele

Káhira - Izraelsko-egyptské vztahy se vyostřují. Egypt odvolal svého velvyslance z Izraele, dokud nebude vyšetřena smrt několika Egypťanů při čtvrtečním incidentu u egyptsko-izraelské hranice. Skupina palestinských atentátníků při něm u letoviska Ejlat na břehu Rudého moře zabila osm Izraelců. Izraelci poté sedm členů komanda zabili, při pronásledování ostatních ale zemřelo i několik Egypťanů. Egyptská vláda také žádá od Izraele omluvu za výroky, podle nichž Egypt přestává účinně zvládat situaci na Sinajském poloostrově. Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes jménem židovského státu vyjádřil nad zabitím Egypťanů lítost. Obnoveným izraelsko-palestinským násilím se bude v neděli na svém mimořádném jednání zabývat Liga arabských států.

Egypťané se ostře brání proti obvinění, že hranici špatně střeží. Podle Káhiry Izraelci vynášejí nezodpovědné a unáhlené výroky a snaží se svalit na Egypt vlastní laxnost při ostraze jižní hranice. „Vláda se rozhodla stáhnout z Izraele velvyslance, dokud Izrael nepředloží výsledky svého vyšetřování a dokud se neomluví za unáhlené a politováníhodné výroky o Egyptě,“ stojí na oficiální internetové stránce egyptské vlády. Dále je tam oznámení, že vláda pověřila ministerstvo zahraničí předvolat izraelského velvyslance na protest proti střelbě na izraelské straně hranice směrem k hranici a proti zabití Egypťanů.

Izrael oficiálně tvrdí, že egyptsko-izraelská mírová smlouva je stabilní a že nikdo v Izraeli nemá v úmyslu zabíjet egyptské policisty. „Je třeba zjistit, co přesně se stalo, a to právě vyšetřujeme,“ řekl Amos Gilad z ministerstva obrany. Izraelský ministr obrany Ehud Barak dnes jménem židovského státu vyjádřil nad zabitím Egypťanů lítost a zároveň vyzval armádu ke spolupráci s Egyptem při vyšetřování okolností celého pohraničního incidentu.

Vyhrocené vztahy mezi Izraelem a Egyptem (zdroj: ČT24)

Při incidentu zemřeli tři Egypťané a sedm jejich kolegů bylo zraněno. Dva z nich zemřeli na následky zranění v pátek. Dle zatím neoficiální izraelské verze zřejmě Egypťany zabili atentátníci prchající zpět do Egypta. Jeden z nich prý odpálil své nálože v blízkosti skupiny egyptských vojáků. Atentátníci zaútočili v několika vlnách na autobus a na dvě další vozidla. Podle Izraelců to byla skupina možná až 20 lidí. Přišli prý z pásma Gazy do Egypta a dostali se Sinajem na jih Izraele.

Egyptský protestant demonstruje za rychlejší reformy
Zdroj: AP Photo/Amr Nabil

Egyptská vláda v pátek kvůli incidentu jednala čtyři hodiny a večer se konala před izraelským velvyslanectvím v Káhiře demonstrace, na níž se pálila izraelská vlajka. Přišlo několik set lidí a dožadovali se vyhoštění izraelského velvyslance. Egypt podepsal před 32 lety jako první arabský stát s Izraelem mírovou smlouvu. Svého velvyslance naposledy z Izraele stáhl před jedenácti lety na protest proti podle něj nepřiměřeným zásahům Izraelců vůči Palestincům.

Izraelci od čtvrtka útočili v odvetě na pásmo Gazy a zabili tam od té doby nejmíň pět Palestinců. V pátek Palestinci obnovili raketové útoky z pásma Gazy na Izrael a vládnoucí Hamas oznámil, že dál nehodlá dodržovat nepsané příměří s Izraelem. Ráno dopadly na izraelský Ašdod čtyři rakety a zranily tři palestinské dělníky. Jedna raketa zasáhla také město Beerševa a tam zranila jednu osobu. V pátek vystřelili Palestinci na Izrael na 30 raket, jimiž zranili šest osob. Nejničivější byl útok na Ašdod. Obnoveným izraelsko-palestinským násilím se bude v neděli na svém mimořádném jednání zabývat Liga arabských států.

Vydáno pod