Norský smutek končí v Oslu

Oslo – Závěr třídenní piety za oběti norského atentátníka Anderse Behringa Breivika měl oficiální podobu, vzpomínka proběhla v Oslu za účasti krále a dalších vrcholných představitelů země i zahraničních hostů. Především se však velkého finále vzpomínkových akcí zúčastnili příbuzní a blízcí 77 Breivikových obětí a přeživší.

Ceremonie proběhla v koncertní hale Spektrum Arena v Oslu. Přišlo 6 700 lidí, kromě pozůstalých a policistů a záchranářů, kteří na ostrově Utöya nakonec zasahovali, dorazili členové norské královské rodiny, následníci trůnu ze Švédska a Dánska princezna Victoria a princ Frederik, prezidenti Finska a Islandu Ólafur Ragnar Grímsson a Tarja Halonenová a předsedové vlád všech skandinávských zemí.

Vzpomínku zahájil proslovem král Harald V. „Snad všechna slova již byla použita, aby vyjádřila naše pocity. Poslední týdny pro nás byly krušné, ale je dobře, že jsme se dnes tady všichni shromáždili,“ řekl panovník.

Promluvil také premiér Jens Stoltenberg. Vyzval k zachování otevřenosti a tolerance v norské společnosti. „S těmi, kdo se uchylují k násilí, budeme bojovat všemi zbraněmi demokracie. Budeme jim čelit všude. Společně vytvoříme neochvějné vazby empatie, demokracie a bezpečí. To bude naše hradba proti násilí,“ zaznělo z premiérových úst.

Mezi umělci, kteří v koncertním sále vystoupili, nechyběla popová skupina A-ha, která nedávno ukončila svou činnost, ale u příležitosti piety po teroristických útocích se opět sešla.

Ostrov Utoya
Zdroj: ČTK/AP/Cornelius Poppe

„Je dobře, že proběhne konečná celonárodní vzpomínka,“ uvedl jednadvacetiletý Adrian Pracon, kterého Breivik při svém atentátu 22. července postřelil. „Nikdy to zcela neskončí, protože na připomínky toho, co se stalo, narazíme každý den, každý rok. Teď však můžeme celou událost uzavřít a snad si my – její účastníci – řekneme 'život jde dál',“ dodal.

Dnešní akce uzavírá třídenní smuteční akty, jejichž hlavním cílem bylo pomoci zasaženým i celé společnosti vzpamatovat se. V pátek na ostrov Utöya zavítali pozůstalí po obětech Breivikovy střelbu, v sobotu pak přeživší s blízkými. Vzpomínka se konala i na místě výbuchu bomby v centru města.