Kim Čong-il míří po Transsibiřské magistrále na Sibiř

Moskva – Zvláštní vlak severokorejského diktátora Kim Čong-ila se vydal po Transsibiřské magistrále z Chabarovska do sibiřského Ulan-Ude, kde se má setkat s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Kim Čong-il byl na místech, která zatím navštívil, řádně uvítán. Na nástupišti nádraží v Novoburejsku, kde zastavil, aby si prohlédl nedalekou vodní elektrárnu, nechyběl červený koberec. Nádraží, kde vlak zastavuje, jsou během Kimovy návštěvy pro veřejnost zcela uzavřena.

Obrněný vlak, ve kterém Kim Čong-il vyjíždí na všechny své zahraniční cesty, je sedmnáctivozový. Na palubě je i automobil, kterým diktátor cestuje do míst, kam nevedou koleje. Po příjezdu do Ruska připojily místní úřady k soupravě další čtyři vagony, kterými cestuje kremelský zmocněnec pro Dálný východ Viktor Išajev s doprovodem.

Do Ruska přijel Kim Čong-il jednat o plynovodu, který by měl vést přes severokorejské území do Jižní Koreje. Moskva by do Jižní Koreje chtěla posílat i přebytky energie z burejské vodní elektrárny. Právě tu dnes Kim navštívil, elektrárenská společnost proto nechala nadabovat instruktážní film do korejštiny.

Kim Čong-il navštívil burejskou vodní elektrárnu.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Odborníci na Severní Koreu a Kimovu politiku předpokládají, že bude s prezidentem Medvěděvem jednat také o obnovení šestistranných rozhovorů o korejském jaderném programu. Zřejmě také bude zajišťovat podporu pro svého nejmladšího syna Kim Čong-una, kterého Kim Čong-il vybral jako svého nástupce v čele Severní Koreje.

Severokorejský předák navštívil Rusko naposledy v roce 2002, kdy jednal s tehdejším prezidentem Vladimirem Putinem v dálnovýchodním Vladivostoku. Pro Kim Čong-ila, který má odpor k létání, a proto dává přednost železnici, to tenkrát byla krátká čtyřdenní cesta. O rok dříve dojel až do Moskvy a na ruském území přitom pobyl 24 dnů. Nyní by měl v Rusku údajně strávit zhruba týden. Od pohraničního Chasanu musí do Ulan-Ude urazit na 3 000 kilometrů.