KLDR vykazuje Jihokorejce z Diamantové hory

Soul – Severní Korea vykázala čtrnáct jihokorejských pracovníků z turistického areálu Diamantové hory. Úřady navíc vydaly zákaz k odvezení jakéhokoli jihokorejského majetku z letoviska. Obě země provozovaly v Diamantovém pohoří společný areál. Ten vystavěla v roce 1998 jihokorejská automobilka Hyundai za stovky milionů dolarů.

Do 72 hodin musí areál Diamantové hory opustit jihokorejští pracovníci. Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení v turistickém areálu pracuje 14 Jihokorejců. „Severní Korea si činí oficiální nárok na všechen majetek – budovy, vybavení i vozový park. Jihokorejci musejí odejít a nesmí s sebou nic vzít,“ uvedla severokorejská státní televize KRT.

„Takové jednostranné kroky nemůžeme tolerovat a na Severní Koreje bude ležet odpovědnost za případné následky,“ varoval mluvčí jihokorejského ministerstva pro sbližování Chun Hae-sung.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Ve hře je žaloba u mezinárodního soudu. Pchjongjang tvrdí, že majetek v hodnotě asi 370 milionů dolarů zabavuje jako kompenzaci. Před třemi lety se totiž zastavil příliv turistů i valut. Poté, co severokorejský voják zastřelil 53letou Jihokorejku, která zabloudila pár metrů do vojenského pásma. Od té doby se táhnou spory.

Úřady rovněž informovaly, že KLDR chce rozhodovat o jihokorejském majetku v lokalitě, dokud se nepokročí v jednáních o obnovení přeshraničních cest. Soul zastavil cesty svých turistů poté, co v oblasti před třemi lety zemřel jeden Jihokorejec.