Strauss-Kahn dostal zpátky pas, do Francie hned ale neodletí

New York - Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, jehož obvinění ze sexuálního útoku v úterý newyorský soud stáhl, dnes dostal zpátky svůj cestovní pas. Sdělil to dnes v New Yorku jeden z jeho obhájců.

„Mohu potvrdit, že newyorská policie a prokuratura vrátily panu Strauss-Kahnovi jeho pas,“ řekl novinářům advokát Shawn Naunton.

Strauss-Kahn tak už má naprostou volnost pohybu. V příštím týdnu se ale podle agentury AFP chystá do Washingtonu, aby se sešel se svými bývalými spolupracovníky z MMF. Teprve potom odletí do rodné Francie.

Newyorský soud vyhověl prokurátorovi, který v pondělí navrhl stažení obžaloby kvůli nedůvěryhodnosti údajné oběti sexuálního napadení - dvaatřicetileté pokojské Nafissatou Diallové. Ta vyšetřovatelům opakovaně lhala o své minulosti.

Celý případ bude však mít v USA další pokračování. Advokáti Diallové totiž začátkem měsíce zahájili civilní proces u tribunálu v Bronxu, aby pro ženu obdrželi odškodné za její údajné „násilné a sadistické“ napadení Strauss-Kahnem. Jeho obhájci ale tvrdí, že pohlavní styk byl dobrovolný. Jeden z jeho advokátů navíc v úterý prohlásil, že sám Strauss-Kahn může zažalovat Diallovou v občanskoprávním řízení za pomluvu.