Irene zeslábla na tropickou bouři, New York má nejhorší za sebou

New York - Hurikán Irene, který zasáhl východní pobřeží USA, zeslábl na tropickou bouři. Rychlost větru klesla na 100 kilometrů v hodině. Živel si vyžádal nejméně 15 lidských životů, na čtyři miliony domácností připravil o elektřinu, přerušil dopravu ve velké části oblasti a vedl k odpojení dvou jaderných elektráren; další jaderné elektrárny snížily výkon. Na východní pobřeží přinesl hurikán dvoumetrové vlny, silný vítr a mohutné srážky. Evakuace byla nařízena více než dvěma milionům lidí z ohrožených oblastí na východním pobřeží. V New Yorku se týkala asi 370 tisíc lidí, odpoledne byla ale odvolána; největší město USA už má nejhorší za sebou.

Ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová vpodvečer našeho času na brífinku řekla, že většina východní části USA má to nejhorší za sebou. Konstatovala, že preventivní opatření podstatně snížila počet obětí na životech, ale s poukazem na záplavy zdůraznila, že nebezpečí nepominulo. Šéf newyorské pohotovostní služby Joseph Bruno řekl v CNN, že New York „z toho vyvázl“, i když některé čtvrti jsou zatopeny a popadaly tisíce stromů. Také newyorský starosta Michael Bloomberg řekl, že „nejhorší je pryč“.

Brífink Janet Napolitanové
Zdroj: ČT24

Hurikán udeřil na americkou pevninu v sobotu. Podél pobřeží ohrozil 65 milionů lidí, zasáhl i New York. Oko bouře se teď pohybuje od New Yorku na severovýchod rychlostí asi 40 kilometrů v hodině. Národní středisko pro hurikány varovalo, že v příštích hodinách se mohou v zasažené oblasti vyskytnout tornáda.

Zatím má hurikán na svědomí životy 15 lidí ze států Severní Karolína, Virginie, Florida a Maryland. Mezi oběťmi jsou nejméně dvě děti. Jedenáctiletý chlapec zemřel ve Virginii, když na dům jeho rodiny spadl strom. Druhé dítě zahynulo v Severní Karolíně při dopravní nehodě na křižovatce, kde kvůli bouři nefungovala dopravní signalizace.

Záplavy postihly státy od Severní Karolíny po Delaware. V Marylandu je poškozena hráz na jezeře St. Mary's. V 8:00 SELČ se oko hurikánu nacházelo asi 315 kilometrů jihozápadně od New Yorku a pohybovalo se rychlostí 28 kilometrů v hodině severovýchodním směrem. Irene je přes 800 kilometrů široký, krátce po rozbřesku začaly břehy newyorského Long Islandu bičovat silné vlny, voda zaplavila ulice. Prezident Barack Obama kvůli hurikánu zkrátil dovolenou a vrátil se do Washingtonu.

Newyorský starosta odvolal příkaz k evakuaci

V New Yorku se evakuace týkala 370 tisíc lidí. Ve městě byla přerušena doprava a obyvatelé zůstali odkázaní na taxislužbu. Nejezdí vlaky ani meziměstské autobusy. V sobotu večer byl New York mrtvé město. Na Manhattanu zůstaly zavřené bary i restaurace a představení na Broadwayi byla zrušena. Time Square, obvykle plné lidí v denní i noční době, bylo prázdné. Kvůli Irene bylo zrušeno 10 000 víkendových letů a dalších 250 pondělních. Letiště v oblasti New Yorku byla uzavřena pro přílety i pro odlety. Otevřena mají být v nejlepším případě v pondělí večer.

Obecně ale v New Yorku vládne pocit, že hurikán nebyl tak hrozný, jak mohl být. Nejsou zde zprávy o žádné oběti na životě, i když byly i dramatické případy; na Staten Islandu zachraňovali hasiči na člunech 61 dospělých a tři malé děti uvězněné v půldruhém metru vody. Při nejčernějším scénáři hrozilo nebezpečí, že by rozvodněná řeka Hudson mohla překonat protipovodňové bariéry a zaplavit Dolní Manhattan. Bloomberg dnes příkaz k evakuaci odvolal s platností od 21:00 našeho času.

Dopravní omezení postihují vedle New Yorku i další velká města v oblasti. Například v Bostonu se veškerá hromadná doprava zastavila v 8:00 místního času a obnovena bude nejdříve v pondělí. Zastavena byla meziměstská vlaková a autobusová doprava v postižené oblasti. Situaci navíc komplikuje i to, že silnice jsou na řadě míst nesjízdné. Ve Filadelfii vyhlásil starosta poprvé od roku 1986 nouzový stav.

Ministr obrany Leon Panetta souhlasil, aby se připravilo 6 500 vojáků v aktivní službě k eventuálním záchranných pracím.

Škody se odhadují na deset miliard

Newyorské akciové trhy mají v pondělí otevřít jako obvykle, ale vzhledem k trvajícím potížím v dopravě se patrně bude pracovat v omezeném měřítku. Celkové škody způsobené hurikánem budou podle předběžných odhadů poradenské firmy Kinetic Analysis činit zhruba sedm miliard dolarů (116 miliard Kč). Jiné odhady ale mluví i o víc než deseti miliardách.