Atentátník z Lockerbie Abdal Midžrahí je v kómatu a umírá

Tripolis – Abdal Midžrahí, který se v roce 1988 podílel na atentátu na letadlo nad skotským Lockerbie, je v kómatu a umírá. Alespoň to tvrdí jeho rodina, kterou se stanici CNN podařilo vypátrat přímo v Tripolisu  pár dní poté, co úřady s odsouzeným teroristou ztratily kontakt. Humanitární situace v libyjské metropoli je kritická, neboť chybí zásoby i zdravotnická péče a v ulicích je chaos. Povstalci dál chystají útok na Syrtu a bezvýsledně pátrají po Muammaru Kaddáfím. Česká republika dnes uznala povstaleckou Přechodnou národní radu jako jediného zákonného politického představitele Libye.

Midžrahí, kterého skotský soud pustil po osmi letech z vězení kvůli rakovině, žije ve svém sídle v Tripolisu už dva roky. Svému osudu nakonec neunikl, u jeho lůžka se střídají matka a děti. Podle prognóz měl zemřít tři měsíce po návratu do vlasti. Tehdy měl ale ještě dost sil, aby se ukazoval po boku Muammara Kaddáfího – jako hrdina. Kaddáfí ho zahrnul penězi. Minulý měsíc ho nechal přivézt na shromáždění na svou podporu – v době, kdy vojenská zařízení bombardovaly letouny NATO a povstalci sváděli s vojáky boje o města na pobřeží. 

Informaci americké zpravodajské televizní stanice CNN dnes potvrdil bratr Midžrahího Abdal Násir. Rodina je v kontaktu se skotskými úřady, kterým se má Midžrahí pravidelně hlásit. „Během víkendu jsme byli v kontaktu s rodinou Midžrahího,“ uvádí se v prohlášení skotských úřadů. „Neexistují důkazy, že by byly porušeny podmínky jeho propuštění, jeho stav odpovídá nemocnému rakovinou prostaty v konečné fázi.“ Abdal Násir Midžrahí dnes tisku řekl, že jeho bratra prohlédl lékař v neděli a zpráva byla odeslána e-mailem skotským úřadům.

Sídlo Abdala Midžrahího v Tripolisu
Zdroj: ČT24

Ačkoliv povstalecká vláda žádá Západ, aby uvolnil peníze zmrazené na libyjských účtech, které potřebuje pro práci státní správy, odmítá žádost Západu Midžrahího vydat. Spojené státy dodnes neskrývají nelibost nad Midžrahího propuštěním, které skotská vláda odůvodnila humanitárními důvody. Z USA zaznívají hlasy požadující opětovné Midžrahího uvěznění. Za chybu označuje atentátníkovo propuštění, uskutečněné předchozí labouristickou vládou Gordona Browna, také současná britská vláda premiéra Davida Camerona.

Oslavy střídá humanitární krize

Od vítězného tažení povstalců proti Muammaru Kaddáfímu uplynul týden, triumfální oslavy a euforickou náladu ale vystřídaly problémy, protože váznou dodávky vody, energie a nemocnice nemají léky ani místo. V ulicích jsou mrtvá těla a zmatek. Zároveň se množí zprávy, že zemřelí pocházejí v drtivé většině případů z řad Kaddáfího vojáků, kteří se stali obětmi krvelačné pomsty.

Střelba se ale ozývá už jen sporadicky a povstalci tvrdí, že mají metropoli plně pod kontrolou. Pozornost se teď obrací ke Kaddáfího rodišti Syrtě. Ta má být cílem příštího útoku. Kaddáfí o sobě dal vědět o víkendu, když vzkázal, že je připraven debatovat o předání moci. Povstalci to razantně odmítli a po bývalém vůdci dál marně pátrají.

Podle rebelů je Kaddáfí stále nebezpečím pro Libyi i svět; Česko uznalo povstalce

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který se skrývá od chvíle, kdy povstalci převzali kontrolu nad Tripolisem, stále představuje nebezpečí pro Libyi a svět. Prohlásil to dnes předseda Přechodné národní rady (NTC) Mustafá Džalíl v katarském hlavním městě Dauhá na schůzce ministrů obrany států, které podporují Kaddáfího opozici. Džalíl proto vyzval Severoatlantickou alianci a její spojence, aby vytrvali v podpoře povstaleckých akcí proti Kaddáfímu. NATO potvrdilo, že bude v libyjské operaci pokračovat.

NTC, která po libyjském vůdci pátrá a nyní se snaží dobýt jeho rodné město Syrtu, o víkendu neměla potvrzené informace, kde se Kaddáfí nachází. Nabídla 1,3 milionu dolarů a záruku beztrestnosti tomu, kdo dopadne Kaddáfího, živého či mrtvého.

Podporu NTC dnes oficiálně vyslovila Česká republika, když ji uznala jako jediného zákonného politického představitele Libye. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vývoj situace potvrdil rostoucí váhu Přechodné národní rady, která se tak reálně stala legitimním představitelem libyjského lidu.

Počet lidí zatčených v Tripolisu v posledních měsících činí podle vojenského mluvčího povstalců až 60 tisíc. Na farmě na předměstí objevili Lékaři bez hranic tři stovky zubožených afrických dělníků, kteří po začátku revoluce nestihli ze země utéct. Situace v Tripolisu je klidná, byť jsou všude stopy konfliktu. Lidé vydrancovali luxusní vily členů Kaddáfího rodiny. V sídle jeho syna Hannibala našli důkaz o sadistickém chování prominentů - třicetiletou chůvu Kaddáfího vnuka a vnučky, kterou mučila matka dětí za to, že nechtěla zbít usedavě plačící batole. „Svázala mě, zalepila mi pusu a lila mi na hlavu vroucí vodu. Nepustila ke mně doktory, z ran mi lezli červi,“ vzpomíná chůva.

Libyjci se bojí, že podobných odhalení je čeká ještě celá řada. Někteří by mohli právě teď umírat žízní, zavření v nekonečných labyrintech tunelů pod vládními sídly, které povstalci nestihli propátrat. Jiní už jsou zřejmě po smrti.

Chůva Kaddáfího vnuka a vnučky, kterou mučila jejich matka
Zdroj: ČT24

OSN prý chce poslat do Libye policii a vojenské pozorovatele

OSN údajně plánuje poslat do Libye po pádu vůdce země Muammara Kaddáfího 190 policistů a 200 neozbrojených vojenských pozorovatelů. Informovala o tom dnes televize al-Džazíra s odvoláním na desetistránkový vnitřní dokument, o němž se referuje na americkém blogu Inner City Press.

Dokument představuje detailní plány sekretariátu OSN, které zahrnují i dohled této mezinárodní organizace nad všeobecnými volbami, jež by se měly v Libyi konat v příštích šesti až devíti měsících.

Rozmístění policistů a pozorovatelů je podle dokumentu připraveného zvláštním týmem pod vedením bývalého šéfa organizace Amnesty International Iana Martina podmíněno žádostí o takovou misi ze strany nové libyjské vlády a rovněž souhlasem Rady bezpečnosti OSN. Účelem této mise by bylo především budování důvěry mezi ozbrojenými složkami povstalců a Kaddáfího režimu a zabránění dalším případným excesům mezi bývalými nepřáteli.

V dokumentu se také uvádí, že v případě, že by nová libyjská vláda na zajištění bezpečnosti zejména v metropoli Tripolisu a okolí nestačila, by se odpovědnosti mělo ujmout NATO, protože OSN by to sama nezvládla.