Motýli a ještěrky vyzkouší vlivy globálního oteplování

Paříž – Mezi jedny z nejcitlivějších živočichů na světě patří motýli a ještěrky. Právě jejich chování nám může ukázat, co se děje v přírodě při změnách klimatu. Francouzští vědci je proto vystaví uměle vytvořenému prostředí s klimatickými změnami. Jejich reakce budou po celý rok pozorovat. Zkoumat budou především to, jaký vliv na ně má globální oteplování. Vědci z francouzského výzkumného centra chtějí zjistit, zda by se takovému prostředí uměla zvířata přizpůsobit.

Motýli a ještěrky budou zavřeni do osmačtyřiceti klecí. Každá z nich bude představovat jiné životní podmínky. „Náš výzkum je opravdu komplexní. Snažíme se zjistit, jak celý systém zareaguje na každou odchylku. Chtěli bychom umět předpovědět, jak bude životní prostředí vypadat, když ho různými způsoby narušíme,“ vysvětlil vědec Jean Clobert. Jednotlivé klece propojují chodby. Ještěrky a motýli se tak mohou přemístit tam, kde se cítí nejlépe. Vědci zaznamenávají pohyb každého jednotlivce dvakrát denně.

Každý motýl má na křídlech napsané číslo

Aby mohli chování v systému kontrolovat a analyzovat, nese si každý motýl na křídlech svoje číslo. Ještěrky zase označují chovatelé černými puntíky na hlavě. „Ještěrky testujeme podobně jako motýly. Hned po narození je vypustíme mezi jejich populaci a pozorujeme, jaký domov si sami vyberou. Díváme se, kam lezou a kde se usadí s ohledem na životní prostředí a klimatické podmínky,“ podotkl Julien Cote.

Francouzští vědci přinesli nový výzkum (zdroj: ČT24)

Vědci sledují, kde se živočichové shromažďují a kde rozmnožují. Podmínky pak můžou měnit i v jednotlivých klecích. Umožňuje jim to speciální software v jejich řídicím počítači. „Když chceme vytvořit pravidla nebo směrnice, abychom ochránili tyto druhy nebo ekosystém, musíme vědět, co máme dělat. Regulujeme teplotu například tím, že zvětšíme stín. Nebo zvýšíme vlhkost, neustále kontrolujeme přívod vody, aby prostředí zůstalo vlhké. Potom se musíme podívat na celý řetěz příčin a důsledků, zaměřit se na ty faktory, které opravdu ovlivňují dynamiku těchto populací nebo ovlivňují vývoj ekosystému,“ řekl Clobert.

Náklady na celý projekt se pohybují kolem jednoho a půl milionu eur. Motýly a ještěrky budou francouzští vědci pozorovat celý rok. Závěry jejich výzkumu mají lidem pomoct se na oteplování planety lépe připravit.