Serpentárium v Broadfordu zachraňuje pašované plazy

Broadford (Británie) - Ilegální obchod s plazy a obojživelníky vynáší miliony. Zločineckým gangům je jedno, že svou činností ohrožují životy tisíců zvířat po celém světě. Podle odborníků jde o neobyčejně výnosný byznys, který předčí pouze pašování drog. Roste poptávka hlavně po exotických druzích, jako jsou žáby, ještěrky nebo želvy. Interpol nedávno provedl rozsáhlou celosvětovou razii proti pašerákům a nelegálnímu obchodu se vzácnými živočichy. Zabavení tvorové by na černém trhu vynesly přes 700 milionů korun.

O zvířata zabavená pašerákům se stará například serpentárium ve skotském Broadfordu. Sestry Catherine a Alex Shearerovy zde rozjely také chovný program. Právě chov pod dohledem odborníků může konkurovat nelegálnímu obchodu a pašování, při němž zvířata zbytečně umírají. Těžko ale říct, jestli množství v zajetí odchovaných zvířat může vůbec uspokojit obrovskou poptávku.

Vysoká návštěvnost broadfordského serpentária je důkazem toho, že lidé mají zájem i o zvířata, kterých se třeba štítí. Odpor k některým druhům vede podle majitelů serpentária k tomu, že třeba právě hadům se nedostává takové pomoci, jakou by si zasloužili. Sestry Shearerovy provozují serpentárium dvacet let. Za tu dobu do něj přijaly přes 600 plazů a obojživelníků z celého světa. Plejáda chovanců je opravdu pestrá – od hroznýšů přes užovky, podivně vyhlížející agamy a varany, želvy nebo třeba 21 let starou žábu - rosnici běloretou. Naprostá většina zvířat se sem dostala od policistů, kteří je zabavili pašerákům po celé Británii. 

Catherine Shearerová, majitelka Skye Serpentarium:

„Celníci i policie odvádějí dobrou práci. Ta zvířata se sem dostávají nejrůznějšími cestami, ať už po moři nebo letecky. Před lety zákon dovolil otevřít jen 17 procent zásilek, u kterých bylo podezření, že by uvnitř mohla být zvířata. Teď můžou otevřít každou.“

Želvy bývají podle policejních statistik těmi nejvyhledávanějšími. Do Británie se jich většina dostane z východní Evropy nebo Afriky. Pašeráci si za ně říkají zhruba 850 až 2500 korun. Ve Spojeném království pak za ně zákazník zaplatí od 3500 do 11 000 korun v závislosti na tom, jak je který druh vzácný. Zvířata se ale podle odborníků často dostanou do rukou nezkušených chovatelů, u kterých uhynou. Tisíce dalších celníci najdou mrtvé už na hranicích.

„Jako první jsme od celníků převzali skupinu krajt královských,“ vzpomíná Catherine Shearerová. „Na letišti Heathrow jich objevili 300. Pašeráci je tam přepravili ze severozápadní Afriky. Vzali jsme si jich 15, podařilo se nám jich zachránit jen devět. Byly pokryté škrábanci, parazity, roztoči, nechtěly vůbec jíst. Museli jsme je krmit násilím. Byli jsme rádi, že se nám podařilo zachránit alespoň některé.“

Vydáno pod