Soud rozhodl: Austrálie nesmí poslat uprchlíky do Malajsie

Canberra – Australský nejvyšší soud zkomplikoval plány tamní vlády pro boj s přistěhovalectvím. Politici chtěli poslat osm stovek žadatelů o azyl do Malajsie, výměnou za to by naopak přijali čtyři tisíce řádně registrovaných uprchlíků. Tento postup ale soudci zakázali. Austrálie bojuje s přílivem uprchlíků dlouhodobě - jen loni jich do země připlulo přes 6 200, většinou z Afghánistánu, Srí Lanky, Íránu a Iráku. Na odeslání běženců se Austrálie a Malajsie dohodly v červenci v rámci výměny uprchlíků. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat.

Ministr pro migraci Chris Bowen označil rozhodnutí soudu za hluboké zklamání a krok proti kabinetu, který se snaží bojovat s pašováním lidí. Organizace na ochranu lidských práv, které kritizovaly dohodu o výměně uprchlíků, rozhodnutí soudu naopak přivítaly.

Vláda upozorňovala, že dohodu konzultovala s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, podle něhož nepředstavoval text žádný právní problém. Právníci kabinetu u soudu poukazovali také na to, že Malajsii lze považovat za bezpečnou třetí zemi, která může zpracovat žádosti o azyl, i když nemá žádné domácí ani mezinárodní právní povinnosti migranty chránit. Malajsie totiž není na rozdíl od Austrálie signatářem konvence OSN o uprchlících.

Do Austrálie jen za rok 2010 připlulo 6200 uprchlíků
Zdroj: ČT24

Případ předložilo soudu 16 žadatelů o azyl, kteří měli patřit k první skupině transportované do Malajsie z australských Vánočních ostrovů. Malajsie již začala v souladu s dohodou posílat do Austrálie první z 93 000 registrovaných uprchlíků, kteří v Malajsii pobývají. Australský kabinet rovněž začal s ostrovním státem Papua-Nová Guinea vyjednávat o znovuotevření střediska pro uprchlíky, které bylo uzavřeno v roce 2004. Rozhodnutí soudu by mohlo znamenat i obnovení střediska na tichomořském ostrově Nauru.

Vydáno pod