Zvířata v tripoliské zoo nedostala týden nažrat a napít

Tripolis - Důsledky chaosu spojené s boji o libyjskou metropoli Tripolis pocítila na vlastní kůži zvířata v místní zoo. O zuboženém stavu obyvatel zahrady dnes informovala stanice CNN. Bez péče tu zůstalo i devět lvů, které osobně vlastnil a pravidelně navštěvoval jeden ze synů Muammara Kaddáfího Saadí.

Zpravodaj CNN Nic Robertson nalezl brány zoo, která leží v bezprostředním sousedství Kaddáfího rezidence Báb al-Azízíja, zavřené. Bylo mu řečeno, že zahrada je v rekonstrukci a nenacházejí se v ní žádná zvířata. Řev velkých šelem však dokazoval opak. Když novinář následoval zvířecí zvuky, objevil ohrady s tygry, lvy, želvami, hrochy a dalšími druhy zvířat.

Šéf zoo přiznal, že v souvislosti s boji ve městě zvířata posledních sedm dnů nedostala nažrat ani napít. Nyní se bude údajně deset z původních 200 zaměstnanců snažit všechna nakrmit.

Devět z celkem 18 lvů se dříve těšilo zvláštní pozornosti Kaddáfího syna Saadího. Ten se však v zoo ukázal naposledy před čtyřmi týdny. Obvykle seděl před jejich výběhem. Když byli lvi mladí, hrával si s nimi a občas je i krmil. Do zoo jezdil každý den v doprovodu dvou bodyguardů. Naposledy se objevil s těžce ozbrojeným konvojem a poté zmizel.

Podobný osud jako v Tripolisu měla například zvířata v bagdádské zoo. Když válka skončila, byla zoo v hlavním městě Iráku ve velkých nesnázích. V kdysi největší zoologické zahradě na Blízkém východě zůstalo jen 80 zvířat. Mnohá zabily bomby, některá byla ukradena, jiná snědli Iráčané. I zde měl syn bývalého vůdce Saddáma Husajna Udaj svou oblíbenou šelmu, geparda.