Vandalové počmárali židovský pomník v Jedwabném

Varšava – Vandalové dnes ve východopolské obci Jedwabne počmárali pomník. Ten má připomínat smrt nejméně 340 Židů, které zde v červenci 1941 zmasakrovali jejich polští sousedé. Vandalové na pomník namaloval i hákové kříže a nápisy „Já se za Jedwabne neomlouvám“ a „Byli snadno hořlaví“.

Pomník v Jedwabném má připomínat hrůzné události z 10. července 1941. Obec za války obsadila Rudá armáda, v červenci 1941 ale oblast dostali pod kontrolu němečtí nacisté. Židé dostali v osudný den příkaz, aby se shromáždili na náměstí. Jenže tady se dočkali útoku od svých polských sousedů. Ti je dohnali do stodoly a pak zaživa Židy upálili. O život přišlo tehdy 340 lidí. Němci masakru jen přihlíželi, podle některých svědků ale vše fotografovali a filmovali.   

Po válce se dlouho tvrdilo, že za smrt Židů v Jedwabném mohou Němci, až po pádu komunismu se objevily publikace, které odhalují vinu Poláků. V roce 2000 pak vyšla kniha Sousedé amerického sociologa polského původu Jana Tomasze Grosse. V ní napsal, že masakr spáchali místní Poláci, „zcela normální lidé, ševci, rolníci, starosta, prostě všichni“.

Vandalové poničili pomník v Jedwabném
Zdroj: ISIFA/EPA/Artur Reszko
Vydáno pod