Během srpna nezahynul v Iráku poprvé žádný americký voják

Bagdád - Letošní srpen se stal vůbec prvním měsícem od zahájení invaze spojeneckých vojsk do Iráku v březnu 2003, kdy v této blízkovýchodní zemi nezemřel žádný americký voják. Rekordní údaj přichází jen pár měsíců před termínem pro stažení všech amerických vojáků ze země, který byl stanoven na konec letošního roku. Od března 2003 zahynulo v Iráku už 4 474 amerických voják.

„Srpen je první měsíc bez úmrtí, ať už co se týče násilné smrti či smrti zaviněné nehodami a nemocemi,“ sdělila mluvčí armády USA Angela Funarová. „V minulosti byly zaznamenány již dva měsíce (prosinec 2009 a říjen 2010), kdy jednotky Spojených států působící v Iráku neregistrovaly žádnou násilnou smrt, ale vždy tu bylo minimálně jedno úmrtí jiné povahy,“ dodala.

V Iráku je v současné době rozmístěno na 47 000 amerických vojáků, kteří jsou primárně pověřeni pomocí při výcviku irácké armády. Podílejí se však také na společných protiteroristických akcích. Na základě bezpečnostní dohody z roku 2008 musejí všichni vojáci Spojených států z Iráku odejít do konce letošního roku. Iráčtí politici nicméně 3. srpna oznámili, že budou s Washingtonem jednat o možném prodloužení výcvikové mise po roce 2011.