USA uvalily sankce na syrský režim

Washington – Spojené Státy uvalily sankce na syrského prezidenta Asada za porušování lidských práv a za represe vůči demonstrantům, kteří žádají jeho odstoupení. USA stupňují na syrský režim tlak, aby ukončil brutální potlačování protivládních demonstrací, a vyzývají Bašára Asada k demokratizaci země.

Sankce Spojené státy oznámily v předvečer ohlášeného čtvrtečního projevu prezidenta Baracka Obamy k situaci na Blízkém východě. Opatření oznámené ministerstvem financí nařizuje zmrazení veškerých aktiv syrských představitelů v USA a zakazuje americkým soukromým osobám a společnostem vést s nimi jakákoliv jednání. Sankce se kromě prezidenta vztahují i na viceprezidenta, premiéra, ministra vnitra, ministra obrany a na šéfa vojenské rozvědky či na šéfa politické bezpečnosti. 

Podobné sankce uvalila před týdnem na 13 syrských představitelů Evropská unie. Na jejím seznamu je i prezidentův bratr, velitel prezidentské gardy Máhir Asad, na samotného prezidenta se ale sankce nevztahují. 

Při potlačování demonstrací v Sýrii podle opozičních zdrojů od březnového vypuknutí revolty zemřelo 800 lidí, 8 000 dalších bylo zatčeno.