Kolem izraelské ambasády v Káhiře roste zeď

Káhira - Egyptské úřady s ohledem na sérii protiizraelských demonstrací rozhodly, že velvyslanectví židovského státu v Káhiře bude obehnáno dvoumetrovou betonovou bezpečnostní zdí. Zeď má prý ochránit obyvatele v okolí, nikoli samotnou ambasádu, a zabránit napětí mezi protestujícími a rezidenty. Část zdi je již pomalovaná černou, bílou a červenou, tedy barvami egyptské vlajky. Když před několika dny začaly práce na stavbě, sešlo se tu mnoho Egypťanů, aby ukázali svůj nesouhlas.

Před velvyslanectvím se v posledních týdnech odehrálo několik demonstrací v reakci na smrt pěti egyptských policistů zabitých při akci izraelských sil 18. srpna. Izraelci tehdy pátrali po podezřelých z útoku u jihoizraelského Ejlatu v blízkosti egyptské hranice, který stál život osm Izraelců. Egypt žádal po Izraeli oficiální omluvu a vyšetření okolností smrti policistů. Krátce také hrozil odvoláním svého velvyslance z Tel Avivu.

Během jedné z demonstrací se jednomu Egypťanovi podařilo vylézt na impozantní budovu a vyměnit za jásotu davu izraelskou vlajku za egyptskou. Muž byl podle egyptského tisku za svůj „chrabrý“ čin vyznamenán místním guvernérem, dostal práci, nový dům a pamětní štít.

Egypt byl první arabskou zemí, která uzavřela mírovou smlouvu s židovským státem v roce 1979. Po pádu Mubarakova režimu vztahy obou zemí značně ochladly.