Výbuch u nejvyššího soudu v Dillí zabil deset lidí

Dillí - Nejméně deset mrtvých a 60 zraněných si dnes ráno vyžádala exploze nálože nastražené před budovou nejvyššího soudu v indické metropoli Dillí. Policie našla zbytky kufříku, v němž byla pravděpodobně výbušnina uložena. Výbuch před vstupní bránou do areálu v centru města se odehrál v okamžiku, kdy zde byl shromážděn dav lidí, kteří se přišli zúčastnit soudního jednání. K atentátu přihlásila islamistická skupina s napojením na Pákistán a Bangladéš.

Podle očitého svědka umístil kufřík s výbušninou u brány asi 35letý muž v bílém, který předběhl frontu čekajících. V době výbuchu prý bylo na místě kolem 80 lidí. Jeden právník uvedl, že každý den přicházejí k soudu stovky lidí. „Žádná bezpečnost tady fakticky není, je to snadný cíl,“ upozornil.

K atentátu se e-mailovým vzkazem přihlásila radikální organizace Harkat ad-Džihád-al-Islámí (Hnutí islámského džihádu), která má základny v Bangladéši a v Pákistánu. Šéf indické Národní vyšetřovací agentury (NIA) S.C.Sinha zdůraznil, že vzkaz je nutné brát vážně, jelikož jde o prominentní teroristickou skupinu, která má na svých seznamech terčů rovněž Indii.

Hnutí islámského džihádu vyzvalo Indii, aby zrušila rozsudek smrti pro muže, který byl usvědčen ze spojení s útokem na indický parlament v roce 2001 a čeká na popravu oběšením.

Dnešní exploze je prvním větším teroristickým útokem v Indii od poloviny července, kdy ve třech čtvrtích přístavního města Bombaje vybuchla řada náloží, jež si vyžádaly dvě desítky lidských životů.

Výbuch je už druhý u tohoto soudu v letošním roce. V květnu menší exploze zasáhla tamní parkoviště. Tehdy zřejmě šlo o nálož nastraženou v automobilu.

Indická vláda dnešní teroristickou akci odsoudila. Podle agentury Reuters útok přímo v centru metropole obnoví obavy, jestli indické úřady jsou schopny takovým akcím předcházet, a to zejména v citlivých oblastech se zvýšeným nebezpečím.

Výbuch v Indii zabil nejméně deset lidí (zdroj: ČT24)