Z původních 22 nejhledanějších teroristů jich dál prchá 12

Washington – Zhruba měsíc po teroristických útocích z 11. září 2001, které si vyžádaly na 3 000 lidských životů, zveřejnila administrativa tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího seznam nejhledanějších teroristů světa. Byla na něm jména 22 osob. Deset let poté zůstává 12 z nich stále na útěku, tři se podařilo zatknout a sedm bylo zabito, včetně vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina.

Na seznam nejhledanějších teroristů, který zpracoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), mohly být zařazeny jen osoby, které již velká porota některého z amerických soudů obvinila z terorismu. Proto se na něj dostalo 22 mužů, kteří se podle soudů podíleli na teroristických útocích v letech 1985 až 1998.

Nejvíce - 13 - mužů bylo obviněno z podílu na útocích na americké ambasády v Keni a Tanzanii v roce 1998, při nichž zemřelo asi 220 lidí a další stovky byly zraněny. Čtyřem mužům byl připsán podíl na útoku na ubytovnu amerických vojáků v Saúdské Arábii v roce 1996, při kterém zahynulo 20 lidí a stovky utrpěly zranění.

Další tři byli obviněni z podílu na únosu letu společnosti Trans World Airlines z Atén do Říma v roce 1985, jeden muž čelil obvinění z podílu na útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku v roce 1993 a jeden z přípravy útoků na letadla směřující z Asie do USA v letech 1994 až 1995.

Mezi 22 muži na seznamu nejhledanějších teroristů byl nejznámějším Usáma bin Ládin, po němž USA původně pátraly v souvislosti s útoky proti velvyslanectvím v Keni a Tanzanii. Bin Ládina, který byl strůjcem útoků na New York a Washington, nakonec začátkem letošního května zabilo americké speciální komando v pákistánském Abbottábádu.

V čele mezinárodní teroristické sítě poté bin Ládina nahradil Egypťan Ajmán Zavahrí, který na seznamu hledaných teroristů nadále zůstává. Naopak dalšího ze známých teroristů na seznamu – Chálida Šajcha Muhammada, který bývá označován za „mozek“ útoků z 11. září 2001 – se podařilo v březnu 2003 dopadnout. Nyní je obviněn z terorismu a vraždy a čeká na vojenský soud na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě.

Původní seznam nejhledanějších teroristů, který Spojené státy zveřejnily 10. října 2001, byl několikrát aktualizován. Momentálně čítá 31 jmen.