Našel jsi psí maso ve vojenských konzervách? Půjdeš sedět!

Moskva - Čtyři roky vězení dostal dnes v ruském Vladivostoku major Igor Matvejev za to, že údajně fyzicky napadl dva podřízené. Byl navíc suspendován a tři roky nesmí sloužit v ozbrojených silách. Obžalovaný obvinění odmítl. Podle obhájců je rozsudek ve skutečnosti trestem za Matvejevovu stížnost, která na jaře pronikla do ruských médií: Major obvinil proviantní náčelníky z toho, že vojáky krmí masem pro psy. Video se vzorky konzerv zhlédlo na internetu přes 100 000 lidí.

Psí konzervy původně výrobce pojmenoval po legendárních psech Bělce a Strelce, kteří se v roce 1960 s kosmickou lodí Vostok vypravili do vesmíru. Obal původních konzerv ale ve skladu přelepili na hovězí první jakosti. Maso určené psům servírovala armáda vojákům jako hovězí ve vlastní šťávě. Matvejev takových konzerv ve skladu napočítal přes tři tisíce.

Stížnost, kterou na serveru YouTube voják adresoval prezidentu Dmitriji Medvěděvovi, armáda odmítla jako nepodloženou a odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Přivedla Matvejeva před vojenský soud, kde se zodpovídal z údajného útoku na dva vojáky nižší hodnosti.

Vydáno pod