Vracejí se oligarchové do ruské politiky?

Moskva - Ruský miliardář Michail Prochorov se chce postavit do čela liberální strany Správná věc (Правое дело), která je podle ruských médií blízká prezidentovi země Dmitriji Medvěděvovi. To by mohlo znamenat návrat mocných oligarchů do ruské vysoké politiky po odsouzení jednoho z nejbohatších Rusů Michaila Chodorkovského. Oznámení také vyvolalo nové spekulace o možném soupeření mezi Medvěděvem a silným mužem ruské politiky Vladimirem Putinem.

Strana Správná věc nemá žádná křesla v parlamentu, vznikla teprve před dvěma lety. Jejím cílem je získat podporu v kruzích nově vznikající ruské střední třídy a podporovat liberální tržní reformy. Analytici nevylučují, že by se strana mohla stát základnou Medvěděva, pokud se rozhodne kandidovat příští rok v prezidentských volbách.

Rozhovor s Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Prochorov zbohatl hlavně v roce 2008, kdy se mu podařilo těsně před propuknutím hospodářské krize prodat čtvrtinový podíl v důlní firmě Norilsk Nickel. Patří mu 17 procent ve společnosti Rusal, největším světovém výrobci hliníku, a vlastní zhruba třetinový podíl ve firmě Poljus Gold, která se zabývá těžbou zlata. S majetkem ve výši 22,7 miliardy dolarů (390 miliard korun) je Prochorov podle časopisu Fortune druhý v žebříčku nejbohatších Rusů. Mezi jeho aktivy je i vlastnictví amerického basketbalového týmu New Jersey Nets.

Vydáno pod