Výbuch ropovodu v Keni zabil nejméně 75 lidí

Nairobi – Více než 75 mrtvých a přes stovku raněných si vyžádal výbuch ropovodu a následný požár v jedné z chudinských čtvrtí keňské metropole Nairobi. K nehodě došlo poté, co se obyvatelé slumu snažili odčerpat ropu z netěsného potrubí. Záchranné práce jsou ztíženy špatným přístupem do oblasti. Počet obětí bude pravděpodobně stoupat, původní odhady policie hovořily o stovce mrtvých.

Zatím bylo nalezeno 75 těl, počet obětí se však ještě může zvyšovat; další lidé utrpěli zranění, nemocniční zdroje uvádějí, že bylo hospitalizováno již 112 lidí - většinou s popáleninami třetího stupně. Mezi zraněnými bylo mnoho dětí.

Záchranné práce ztěžoval špatný přístup do oblasti. Ropa unikla také do přilehlé řeky, kam se rozšířil i oheň, zasáhl několik lidí, kteří se snažili řekou uprchnout z místa neštěstí.

Premiér Raila Odinga v nemocnici navštívil zraněné a slíbil vyplatit odškodné pozůstalým. Navštívil také kanceláře státní společnosti Kenya Pipeline Company, která ropovod provozuje. Její pracovníci mu prý sdělili, že příčinou exploze byl únik ropy z ropovodu do kanalizační sítě. Odinga uvedl, že věc se bude vyšetřovat. Úřady se k bezprostředním příčinám zatím nevyjádřily, spekuluje se ale, že explozi mohl způsobit nedopalek cigarety, jenž se dostal do kanalizace, kam přitékala i ropa.

Ropovod, který surovinu přivádí do zásobníku společnosti Kenya Pipeline Petroleum, vede průmyslovou oblastí Lunga Lunga v Nairobi. Ta sousedí s hustě obydlenou chudinskou čtvrtí Embakasi ležící mezi centrem Nairobi a letištěm.

V únoru 2009 zemřelo při explozi a požáru ropy na západě Keni nejméně 111 lidí, když se snažili odčerpat ropu z převrácené cisterny s naftou. Až stovky lidí zahynou každoročně v Africe při výbuších přepravovaných ropných produktů. Vysoký počet obětí má často příčinu i v pokusech o krádeže paliva z poškozeného potrubí či havarovaných cisteren.

10. července 2000 - téměř 300 lidí zahynulo při výbuchu ropovodu u jihonigerijského města Warri

16. července 2000 - sto obětí si vyžádala exploze ropovodu ve vesnici poblíž jihonigerijského města Warri

12. května 2006 - až 200 mrtvých si vyžádal výbuch ropovodu na Hadím ostrově poblíž nigerijského Lagosu

26. prosince 2006 - výbuch a požár poškozeného ropovodu v nigerijské metropoli Lagosu si vyžádal nejméně 265 mrtvých, podle některých odhadů obětí mohlo být 500 až 1000

31. ledna 2009 - u města Molo v centrální části Keni zahynulo při výbuchu nafty, která unikla z havarovaného cisternového vozu, nejméně 111 lidí, zraněných bylo na 200; exploze nastala v okamžiku, kdy se k vozidlu seběhlo několik stovek lidí, kteří se snažili nabrat vytékající palivo do přinesených nádob

9. října 2009 - při výbuchu havarovaného kamionu s benzinem v nigerijském státě Anambra na dálnici mezi městy Onitsha a Enugu zahynulo nejméně 80 lidí včetně dětí; dav lidí se snažil odčerpat rozlitý benzin

2. července 2010 - exploze cisterny s naftou a následný požár vesnice v západoafrickém Kongu si vyžádaly na 235 obětí a asi sto zraněných, když se v provincii Jižní Kivu převrátila cisterna, vyteklá nafta explodovala a oheň se rozšířil na několik desítek domů