OSN rozhoduje o budoucnosti Palestiny

New York - V New Yorku začíná ostře sledované zasedání Valného shromáždění OSN. Bude se na něm řešit uznání Palestiny jako nezávislého státu a regulérního člena této světové organizace. Bod je sice na programu až za týden, už teď je ale horkým tématem v diplomatických kruzích. Některé organizace jsou jasně pro přijetí Palestinců - to je případ Ligy arabských států. Třeba Evropská unie ale své postoje pořád ladí. Zcela klíčový bude názor Spojených států. Momentálně platí, že žádost Palestinců budou vetovat.

„Chceme být plnohodnotným 194. členem OSN“ - zatím neoficiální požadavek Palestinců, který už týdny zaměstnává diplomaty světových velmocí. Jednoznačná podpora zatím přišla jen z míst, kde se jiný než kladný postoj nečekal: od Ligy arabských států. 

„Všechny arabské státy podporují přijetí Palestiny jako plnohodnotného člena OSN,“ oznámila Liga po jednání se šéfkou evropské diplomacie Catherine Ashtonovou. Ta je zatím opatrnější a odmítá zaujmout oficiální postoj.

Arabské státy ale připomínají, že hlavní komplikací není ani tak sedmadvacítka jako Spojené státy. „Je tu americká diplomacie, se kterou se musíme nějak vypořádat. Mluvíme s nimi. Naše žádost slouží mírovým účelům,“ tvrdí člen palestinské delegace v EU Mayed Damya.

Americký prezident Barack Obama totiž hrozí vetem Spojených států v Radě bezpečnosti OSN proti palestinské žádosti. Kdyby se téma palestinského státu dostalo do Rady bezpečnosti, „velmi důrazně bychom to odmítli“, uvedl Obama. „Tuto otázku mohou vyřešit jen Izraelci a Palestinci, když se dohodnou,“ dodal.   

Zároveň ale varoval Izrael před odvetnými opatřeními. Palestinci a Izraelci musejí podle něj teď usednout k jednacímu stolu „a dohodnout se na hranicích, na bezpečnostních otázkách, na statusu Jeruzaléma a na právu palestinských uprchlíků na návrat“.

Mírovým řešením je v praxi myšlen známý plán - uznání Palestiny v hranicích z června 1967. Včetně západního břehu Jordánu, Gazy a východního Jeruzaléma. Palestinci očekávají podporu nejmíň 150 zemí. Česká diplomacie postoj zatím neupřesnila. Jasno by ale mohlo být už příští týden, kdy premiér Nečas odlétá do Izraele. Za jeho podporu - tedy proti plánům na uznání Palestiny - se bude dnes odpoledne demonstrovat v centru Prahy.

Turecko bojuje o posílení vlivu na severu Afriky

Podle tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana uznání Palestiny jako nezávislého státu není „volba, ale povinnost“. Prohlásil to dnes na zasedání ministrů zahraničí členských zemí Ligy arabských států v Káhiře. Turecký premiér zároveň odsoudil politiku Izraele a řekl, že „agresivita jeho politiky ohrožuje budoucnost izraelského lidu“.

Erdoğan, jehož tvrdý postoj vůči Jeruzalému a podpora Palestiny našly odezvu v řadě arabských zemí, promluvil na zasedání LAS v Káhiře v rámci své třídenní návštěvy Egypta. Generální tajemník LAS Nabíl Arabí Erdoğana uvedl jako muže, jehož práci oceňují všechny arabsky mluvící země.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan na zasedání ministrů zahraničí Ligy arabských států v Káhiře
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Erdoğan zahájil diplomatickou ofenzivu právě v zemích, kde se letos měnil režim. Kromě Egypta navštíví Tunisko a Libyi. Ankara se přitom snaží těžit z popularity, kterou si u arabských obyvatel získala propalestinskými postoji. Turecký premiér doufá, že právě jeho země získá při formování nových režimů důležité slovo. Vzal s sebou proto šest ministrů a 200 manažerů. Sází také na sílící protiizraelskou rétoriku.

Na společné tiskové konferenci se svým egyptským protějškem Isámem Šaráfem Erdoğan prohlásil, že obě země chtějí v dalších letech zvýšit objem obchodu ze současných tří miliard na pět miliard dolarů ročně. Oba také podpořili záměr zvýšit turecké investice v Egyptě z 1,5 miliardy dolarů na pět miliard.

Západ donedávna viděl v Turecku vzor pro fungování demokracie v muslimském státě. Umírněná islámská strana navíc dokázala za devět let vlády dovést zemi k hospodářské prosperitě. Stejné recepty by Erdoğan rád vyzkoušel i v Egyptě, Tunisku a Libyi. „Cítí se jako vedoucí moc toho regionu a chce svůj vliv uplatnit. Ovšem nejenom v severní Africe, nýbrž například taky na Balkáně, “ říká k tomu český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

S rostoucím tureckým sebevědomím zaznívají stále siláčtější výroky. V nedávném rozhovoru se turecký premiér nechal slyšet, že izraelský útok na flotilu byl důvodem k válce. Teď zase Ankara pohrozila pozemní vojenskou akcí proti radikálním kurdským povstalcům, kteří mají základny na iráckém území.

Američtí diplomaté se pokusí odvrátit Palestince od žádosti o nezávislý stát

Na Blízký východ se příští týden vracejí dva američtí zvláštní zmocněnci - David Hale a někdejší koordinátor pro Blízký východ Dennis Ross. Jejich úkolem je pokusit se obnovit izraelsko-palestinské mírové rozhovory a vymluvit Palestincům záměr požádat o jednostranné uznání jejich státu v OSN. USA jsou stejně jako Izrael proti tomu, aby se v OSN hlasovalo byť jenom o omezeném uznání palestinské státnosti. Pokud by Palestinci usilovali o plnohodnotné uznání a požádali o schválení Radu bezpečnosti OSN, chtějí USA využít své právo veta. Izrael tvrdí, že i schválení rezoluce ve Valném shromáždění OSN zkomplikuje šanci na obnovu mírových rozhovorů.

Proti uznání palestinského státu se demonstrovalo i v Praze

Na tři stovky lidí se v Praze v podvečer zúčastnily demonstrace na podporu Izraele. Vyjádřili svůj nesouhlas se záměrem Palestinců, kteří chtějí požádat Valné shromáždění OSN o jednostranné uznání jejich státu. Poklidný protest přišli podpořit i známé osobnosti. Jejich proslovy prostřídal zpěv izraelských písní.