Za rwandskou genocidu dnes padaly tresty

Arusha - Trest 30 let vězení si odpyká bývalý velitel rwandské armády Augustin Bizimungu. Mezinárodní trestní tribunál ho odsoudil za genocidu v roce 1994. Generál přímo nařizoval hutuským ozbrojencům, aby zabíjeli menšinové Tutsie. Za sto dní povraždili na 800 tisíc lidí. Další dva vysocí důstojníci dostali dvacetileté tresty.

Generál Augustin Bizimungu je podle soudu zodpovědný za genocidu, kterou páchali v roce 1994 radikální Hutuové. Ti povraždili na 800 tisíc umírněných Hutuů a menšinových Tutsiů. Bizimungu přitom armádu vedl od 16. dubna 1994. Soud ho proto potrestal za genocidu a zločiny proti lidskosti 30 lety vězení. 

Vedle Bizimungua dostal stejně vysoký trest bývalý velitel štábu rwandských polovojenských složek generál Augustin Ndindiliyimana. Ten si už ale 11 let z toho odseděl ve vazbě. Ndindiliyimana stál před soudem kvůli obvinění z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se údajně dopustili jeho podřízení i on sám.   

Genocida ve Rwandě

Na jaře v roce 1994 se ve Rwandě strhlo děsivé řádění radikálních Hutuů. To vypuklo poté, co byli 6. dubna 1994 zavražděni prezidenti Rwandy a Burundi. Od té doby zhruba za 100 dní Hutuové vyvraždili 800 tisíc menšinových Tutsiů. Hlavními aktéry genocidy byly hutuské milice Interhamwe řízené Národním republikánským hnutím pro demokracii a rozvoj.

Kromě těchto dvou armádních představitelů půjdou ještě na 20 let do vězení bývalý velitel průzkumného praporu a kapitán velící jednomu oddílu této elitní jednotky.  

Mezinárodní trestní tribunál pro Rwandu byl zřízen Radou bezpečnosti OSN v listopadu 1994 a pracovat začal o tři roky později. Do jeho jurisdikce spadají závažné zločiny spáchané na území Rwandy v roce 1994. Soud sídlí v tanzanském městě Arusha.