Slovenská premiérka Radičová ustála pokus o odvolání

Bratislava – Slovenská premiérka Iveta Radičová v noci na dnešek v parlamentu podle očekávání přežila pokus opozice o odvolání z funkce. K návrhu na její sesazení, který předložily strany Směr-SD bývalého premiéra Roberta Fica a populistická Slovenská národní strana, se navzdory napětí v koalici nepřidal žádný vládní poslanec.

Opozice Radičovou vinila z neschopnosti při řízení kabinetu a jako příklad chyb uváděla sporný tendr na pronájem kanceláří pro Daňové ředitelství; ten vyhrála společnost patřící stranickému kolegovi Radičové, šéfovi nitranské organizace SDKU-DS. Daňová správa si pronajala prostory navzdory tomu, že nevládní organizace doporučily soutěž zopakovat.

„Předsedkyně vlády Iveta Radičová prokazuje od svého jmenování očividnou neschopnost při řízení vlády a přijímání důležitých ekonomických, sociálních a finančních rozhodnutí. Nedodržuje vlastní veřejná prohlášení a sliby, které předložila ve vážných oblastech, jakými jsou daňová politika, privatizace nebo potírání korupce a klientelismu,“ zdůvodnili svůj návrh opoziční poslanci.

Během více než dvanáctihodinové debaty Radičovou ve sněmovně podpořili někteří členové vlády, posléze celá koalice hlasovala proti premiérčinu odvolání. To nepodpořili ani všichni poslanci opozice, někteří totiž v pozdních hodinách v sále chyběli. Celkově se pro odchod Radičové, který by znamenal i pád celé vlády, vyslovilo 69 zákonodárců, pro odvolání však ve 150členném parlamentu bylo zapotřebí 76 hlasů. Koaliční zákonodárci byli proti.

O návrhu na odvolání premiérky se v parlamentu debatovalo v době, kdy koalice čelí krizi kvůli nejednotnosti ohledně zvýšení pravomocí záchranného fondu na pomoc zadluženým zemím eurozóny. Proti jeho schválení je zejména liberální Svoboda a solidarita, někteří politici proto již otevřeně hovoří o rozpadu vlády. Problém se koalici zatím nepodařilo vyřešit.