Sedmadvacet mrtvých po dvacetihodinovém útoku Tálibánu na Kábul

Kábul – Afghánské a mezinárodní bezpečnostní složky definitivně ukončily po dvaceti hodinách operaci Tálibánu v Kábulu. Dobyly budovu, kam se ozbrojenci stáhli. V koordinovaném útoku předtím ostřelovali útočníci vládní budovy, americké velvyslanectví nebo sídlo spojeneckých sil NATO. Při střetech zemřelo 27 lidí, včetně civilistů, pěti policistů i jedenácti atentátníků; zraněno bylo nejméně 20 lidí, z toho šest vojáků NATO. Čeští občané v Afghánistánu jsou v bezpečí.

Největší útok Tálibánu na metropoli přišel v době, kdy spojenci předávají odpovědnost za bezpečnost místním složkám. Nejméně sedm útočníků opásaných výbušninami a vyzbrojených automatickými puškami a pancéřovkami proniklo do blízkosti amerického velvyslanectví a sídla Severoatlantické aliance. Čtyři z nich byli usmrceni, z toho minimálně tři v ulicích města – jeden byl zastřelen, druhému vybuchla bomba následkem střelby a třetí se odpálil sám. Při těchto incidentech byli zraněni nejméně čtyři lidé. Zbytek komanda se stáhl do rozestavěné budovy v centru města, kde ozbrojenci od večerních hodin místního času až do dnešního rána odolávali útokům afghánských policejních sil podporovaných vrtulníky NATO.

Útok Táibánu na Kábul skončil (zdroj: ČT24)

K útoku se prostřednictvím zprávy sms v úterý přihlásil Tálibán. „Provedli jsme velký sebevražedný útok, jehož hlavním terčem je sídlo zahraniční a afghánské rozvědky,“ napsal mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

Američané se chtějí z Afghánistánu stáhnout, musí totiž šetřit. Washington proto omezuje  i výdaje právě na výcvik afghánských jednotek. Násilnosti v zemi jsou přitom nejhorší od roku 2001, kdy spojenci vládu Tálibánu svrhli. „Věříme ve schopnost afghánských bezpečnostních sil se s takovými situacemi vypořádat. Tálibán se snaží prověřit jejich připravenost, předání odpovědnosti tohle nemůže zastavit,“ říká generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.