Průlom v Belgii: Bude po 15 měsících vláda?

Brusel - Belgie se po rekordních 15 měsících od předčasných voleb konečně přiblížila ke zformování nové vlády. Osmi vlámským a valonským stranám se totiž podařilo dosáhnout významného průlomu v jednáních. Ta ale budou ještě pokračovat, ovšem s problémy, které už neprovázejí takové vášně a spory.

Ještě ve středu ráno přitom situace nevypadala nejlépe. Do země se narychlo kvůli potížím vrátil král Albert II. Šéf socialistů Elio Di Rupo, kterého král vedením vyjednávání pověřil, o rozhovorech řekl, že jsou zcela zablokované, a upozornil, že se hraje o budoucnost celé země.

Klíčový posun, který se podařilo během středy dosáhnout, se týká oblasti označované jako BHV. To je zkratka regionu s názvem Bruxelles-Hal-Vilvorde, který obklopuje Brusel. BHV dlouhodobě představuje jeden z nejcitlivějších problémů v napjatých vztazích mezi oběma hlavními jazykovými komunitami země - tedy mezi většinovými Vlámy obývajícími převážně sever země a menšinovými Valony žijícími zejména na jihu a v Bruselu. Právě neřešení situace v tomto regionu bylo i jedním z hlavních důvodů předčasných voleb.

Elio Di Rupo
Zdroj: Mark Renders/Getty Images News

Jde tu mimo jiné o volební práva v této oblasti a s tím spojenou reformu belgického Senátu či jmenování starostů. V Belgii se totiž ve Vlámsku volí vlámské strany, ve Valonsku ty frankofonní a v dvojjazyčném Bruselu je na výběr.

Belgická metropole je sice dvojjazyčným územím, avšak obývají ji z velké většiny hlavně francouzsky hovořící Belgičané. Potíž je pak v tom, že Brusel je ale obklopen vlámskými částmi, kde vlámština dominuje a kde by se také mělo i podle rozhodnutí ústavního soudu volit z vlámských volebních listin. To se týká i BHV.

Kompromis pak spočívá v tom, že v několika volebních okrscích BHV, v nichž žije hodně frankofonního obyvatelstva, bude i nadále platit výjimka, že tito lidé budou moci ve volbách hlasovat pro frankofonní politiky z centra Bruselu. Ve zbývajících okrscích bude platit to, že se tam bude hlasovat pouze pro vlámské politiky.

Belgičané demonstrují kvůli bezvládí
Zdroj: ČT24

Po 459 dnech krize se nakonec přece jen ukázalo, že je možné ještě dosáhnout v Belgii politického kompromisu. Jednání budou nyní pokračovat o dalších otázkách, které by ale mohly být snadněji překonatelné. Jde třeba o nové přerozdělení pravomocí mezi jednotlivé regiony v Belgii, na což tlačí zejména bohatší Vlámsko, a s tím spojené přerozdělení peněz z federálního rozpočtu.

Belgičtí politici si jsou dobře vědomi, že jejich země urychleně potřebuje novou vládu. Belgie je jedním z členů eurozóny, kterou sužují vážné dluhové potíže. Zatím se sice nedostala pod takový tlak trhů jako třeba Itálie či Španělsko, přesto se objevily spekulace, že by právě i kvůli nestabilní politické situaci mohla být další obětí.