Haiťané chtějí odchod jednotek OSN

Port-au-Prince – Odchod modrých baretů z Haiti dnes požadovaly stovky demonstrantů, kteří se před prezidentským palácem v Port-au-Prince střetli s pořádkovými policisty. Policie nasadila proti demonstrantům slzný plyn. Srážky se obešly bez zranění, ačkoli dav na policisty házel i kamení.

Mandát silám OSN vyprší příští měsíc. Očekává se, že haitský prezident Michel Martelly bude žádat jeho obnovení. Prezident prohlásil, že Haiti mírové jednotky potřebuje. Vyzval nicméně k předefinování jejich budoucí úlohy a také k vytvoření vlastních bezpečnostních sil, které by později stabilizační misi OSN (MINUSTAH) nahradily.

Mírotvorné síly vyvolaly hluboké rozhořčení Haiťanů začátkem září, když se dostala na veřejnost nahrávka, na níž vojáci uruguayského kontingentu pravděpodobně znásilňují haitského mladíka. Čtveřice vojáků byla zatčena a budou postaveni před vojenský soud. Uruguay se za jejich jednání Haiti omluvila.

Nepokoje na Haiti
Zdroj: ČT24

MINUSTAH byla do karibské země vyslána v roce 2004 po svržení tehdejšího prezidenta Jeana Bertranda Aristida. Už loni se její vojáci stali terčem kritiky. Nepálská jednotka je podezřelá ze zavlečení cholery, jež si od loňského října vyžádala přes 6200 životů.