Nahlédněte do Nepálu (před 30 lety)

Praha/Káthmándú - Přenést se do horské vesnice Manangu v Nepálu pod masivem Annapurny v Himálaji umožní výstava fotografií, která je přístupná od 15. září ve sklepeních domu U kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze. A to nejen do Manangu současného, ale i před třiceti lety. Výstava, na kterou je vstup volný, potrvá až do poloviny října.

Autorem již historických fotografií je cestovatel a fotograf Zdeněk Thoma, snímků současných jeho syn Michal, který se po třiceti letech vydal do Nepálu po stopách svého otce. Zdeněk Thoma navštívil odlehlou horskou vesnici Manang v himálajském království Nepál jako jeden z prvních cizinců. Několik dní fotografoval impozantní himálajskou krajinu a život místních obyvatel. Po návratu domů uspořádal výstavu „Vesnice ve stínu Annapurny“, kterou navštívily tisíce lidí v mnoha výstavních síních v České republice a na Slovensku.

Téměř o 30 let později, na jaře 2008, se do Manangu vypravil jeho syn Michal. Nesl s sebou otcovy historické fotografie se záměrem nalézt lidi na snímcích a zachytit změny v životě vesnice i jejích obyvatel.

Zdeněk a Michal Thomovi ve Světadílu ČT24 (zdroj: ČT24)

K nynější výstavě dali podnět sami obyvatelé, které třicet let staré fotografie nadchly. Autoři soubor šedesáti srovnávacích fotografií odnesli do Manangu ve výšce 3540 metrů nad mořem, který je stále vzdálen pět dní pochodu od nejbližší silnice.

Fotografický soubor vystavovali v nepálském Káthmándú u příležitosti mezinárodního filmového festivalu horských filmů a poté ho věnovali vesnici jako trvalou expozici. "Chtěli jsme, aby fotografie připomínaly místním obyvatelům, jak se jejich vesnice za pouhých třicet let změnila a zamysleli se nad její budoucností, uvedl Zdeněk Thoma.

Tentýž soubor doplněný o nové fotografie nyní autoři představí českému publiku. Výstava by měla v příštích letech putovat po dalších regionech České republiky i do zahraničí.

Zdeněk Thoma (1938) je známý český fotograf, publicista a cestovatel. Cestovatelským a fotografickým osudem se mu stala Asie, kde strávil přes sedm let života. Napsal čtyři cestopisy a vytvořil řadu obrazových publikací. Jeho syn Michal Thoma (1979) se vydal ve šlépějích svého otce. Řadu reportáží z cest po Asii uveřejnil v časopisech a přispěl do mnoha knih.