Sarkozy a Cameron slíbili pomoc povstalcům

Tripolis – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Tripolisu vyzval všechny země, aby vydaly hledané osoby spojené s režimem svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího mezinárodní spravedlnosti. Kaddáfí musí být zatčen a za své činy se musí odpovídat před mezinárodním soudem, prohlásil Sarkozy, který je s britským premiérem Davidem Cameronem na historické návštěvě Libye. Cameron pak přislíbil Libyi pomoc s pátráním po Kaddáfím.

V Libyi se ale také stále bojuje. Povstalci postoupili až na předměstí Syrty. „Dnes to byl velký postup… Jsou na předměstí,“ řekl mluvčí povstalecké rady. Pobřežní město ležící 370 kilometrů východně od metropole Tripolisu je tradiční baštou Kaddáfího stoupenců a mnozí je považují za rodiště svrženého vůdce.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval všechny země, aby vydaly hledané osoby spojené s režimem svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího mezinárodní spravedlnosti. Kaddáfí podle něj stále představuje nebezpečí a musí být proto zatčen. „Pomůžeme vám najít Kaddáfího a pohnat ho k soudu,“ prohlásil zase britský premiér David Cameron. „Jsme připraveni vám pomoci, ale musíme vědět, co nejvíce od nás potřebujete,“ dodal.

Sarkozy rovněž vyzval k vytvoření fungujícího právního státu v Libyi. Nesmí podle něj dojít k pomstám či soukromému vyrovnávání účtů. Sarkozy rovněž přislíbil povstalcům pomoc Francie i celé Evropy. „Pomůžeme vám najít Kaddáfího a pohnat ho ke spravedlnosti,“ prohlásil Cameron. „Jsme připraveni vám pomoci, ale musíme vědět, co nejvíce od nás potřebujete,“ upozornil britský premiér.

Cameron dnes zároveň oznámil odblokování dalších asi 19 miliard dolarů ze zmrazených libyjských účtů. V srpnu OSN schválila uvolnění již 1,6 miliardy dolarů z libyjských aktiv v Británii.

David Cameron: „Musíme pokračovat v operacích Severoatlantické aliance, dokud nebudou v bezpečí všichni civilisté a dokud tato práce nebude hotová. Pomůžeme vám najít Kaddáfího a přivést ho před soud. Pomůžeme vám dostat z Libye nebezpečné zbraně. Ať už to jsou rakety, nebo miny, které představují nebezpečí pro obyvatelstvo.“

Povstalci ocení britskou i francouzskou pomoc

Šéf Přechodné národní rady (NTC) Mustafá Džalíl prohlásil, že výměnou za pomoc se svržením Kaddáfího budou spojenci zvýhodněni v budoucích vztazích s Libyí. Odmítl však spekulace, že by Francie či Británie s Tripolisem uzavřely dohody v předstihu. „Jako věřící muslimský národ… oceníme tyto snahy a tyto země budou mít prioritu za podmínky transparentnosti,“ prohlásil Džalíl.

Cameron a Sarkozy jsou prvními státníky na návštěvě Libye po převzetí moci povstalci. Obě západní země důsledně stály na straně vzbouřenců v boji proti již svrženému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu.

Oba státníci navštíví původní povstaleckou baštu, východolibyjské město Benghází, kde se Sarkozy setká s esejistou Bernardem-Henrim Levym, který je od počátku zastáncem libyjských vzbouřenců. V Tripolisu Sarkozy s Cameronem navštívili také nemocnici, kde byli vřele přijati. Očekává se i veřejný projev Sarkozyho.

Francie a následně Británie byly prvními zeměmi, které již před několika měsíci uznaly povstaleckou Přechodnou národní radu jako legitimní vládu Libye po zahájení libyjského povstání proti Kaddáfího režimu.